ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Tenekede Tavuk - Böyle Lezzetli Tavuk Yemediniz-Piknik Usulu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=391219)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:08 AM

Tenekede Tavuk - Böyle Lezzetli Tavuk Yemediniz-Piknik Usulu
 
Bugün size değişik bir tavuk pişirme tekniği anlatayım.

Piknikte arkadaş yaptı bize. Bildiğimiz tenekenin içinde tavuk pişirdi.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Resimdeki gibi, bir tenekenin içinde pişiyor. Tavukları demir sopalara geçirip, toprağa sapladıktan sonra, üzerine teneke kapatılıp, kenarları toprakla besleniyor. Üzerinede taş konuyor. Hiç hava almıyor böylece. Kenarlarına ateş yakılıyor ve pişmeye bırakılıyor. Tavuğun içine de patates dilimleri, biber ve domates konuyor.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Teneke kaldırıldıktan sonra böyle bir görüntüsü oluyor.



Bu da şişten çıkmış hali...


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Pikniğe giden herkese tavsiye ediyorum. Müthiş lezzetli.




Başka Bir Tarif


İznik'te göle karşı, nefisss "Tavuk Kapama"


Önceki yazımda, Bodrum dönüşü İznik'e uğradığımızı yazmıştım. Nefis bir lezzet ve enteresan bir pişirme yöntemiyle karşılaştığımızdan bahsetmiştim. Daha önceleri methini duymuş olsam da, ilk kez tattım ve de bayıldım. Bilmediğim bu pişirme yöntemiyle, kuyu tandırı aratmayan bir lezzet ve yumuşaklıkta olan tavuklar, adeta kemiklerinden dağılırcasına piştiler. Hem de sadece 40 dk. da. Biz tavuk kapamalarımızı, İznik Gölü kıyısında, nefis bir manzaraya karşı pişirdik ve yedik. Yapılışını sizler için aşama aşama görüntüledim.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi 30-40 cm uzunluğundaki tahta kazıkları iyice toprağa saplayın. Çok titizseniz, tavukları yerleştirmeden önce kazıkları folyo ile sarabilirsiniz.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Bir saat öncesinden, kekik, kırmızı pul biber ve ayçiçek yağı ile marine ettiğiniz bütün tavuğu, şekildeki gibi kazığın üzerine oturtun.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Ağzı tatamen açılmış 18 lt.lik, gıda maddeleri için kullanılan temiz bir tenekeyi, tavuğun üzerine kapatın. Hava almaması için etrafını kum ya da toprakla örtün.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Dört bir yanına ince odunlar yerleştirin. Üzerine biraz çalı çırpı ekleyip, tutuşturmak için de biraz alkol dökün ve ateşleyin. Tavuğun büyüklüğüne göre, ama en fazla 45 dk. hiç açmadan bekleyin. Zaman dolunca, seri hareket ederek önce, ateşleri tenekeden uzaklaştırın ve kalın bir bez yardımı ile tenekeyi yavaşça kaldırın. Nar gibi kızaran tavuğunuzu kazıktan çıkarabilirsiniz.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



İşte bizleri bu lezzetle tanıştıran ve artık tavuk kapamanın kompedanı olan Sevgili Fatma. Sizler bu manzarayı bulabilir misiniz bilmiyorum ama, bu yöntem için uygun yeri bulduğunuz anda mutlaka deneyin derim.Teşekkürler Fatma, ellerine sağlık...


Alıntıdır..


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.