![]() |
Kara Çorba (Gelin Öldüren) Tarifi
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Kara Çorba (Gelin öldüren) Tarifi Rivayete göre bu çorbayı kaynana yapar. Bütün aile birlikte içerler. Gelinin çorba o kadar hoşuna giderki, sofrayı topladıktan sonra erzak odasına gider, bir tabak iki tabak derken, ne kadar içtiği bilinmez. Sabah aile kalktığında, gelini erzak odasında çatlamış ölmüş bulurlar. Eski adı bilinmez, o günüden bu güne bu çorbanın adına kara çorba gelin öldüren demişler. Yöresel adı Malatya yöresinde ( kara şovra ) derler Gelelim Faydalarına: Yıllardır Kara Çorba adıyla bilinen Kızamık bitkisi, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Bol C vitamini ihtiva eder. Ateşi düşürür. Hazım bozukluklarını giderir. Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla bir çok hastalıklara iyi gelmekte. Bağırsak iltihaplarını tedavi eder. Öksürüğü keser. Mideyi kuvvetlendirir. İştahı açar. Ağız yaralarını iyileştirir. Kan dolaşımını düzenler. Yüksek tansiyonu düşürür. Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. Çorbanın Tarifi
Nohut ve fasulyemizi bir gün önceden ıslatıp haşlayalım. Bir kaç saat önceden ıslattığımız buğdayımızı tencereye koyup üzerine 2.5 Lt suyu ekleyip buğdaylar açılıp pişine kadar kaynatalım. Buğdaylar pişince haşlanmış nohut ve fasulyeyide katalım. Küçük küçük doğradığımız patatesleride ekleyelim. Diğer tarafta tavaya sıvıyağı koyalım orta boy doğtadığımız 2 soğanımızı ekleyip pembeleşene kadar kavuralım. Salçamızıda 1 dk kavuralım. Kavur mamızı koyup baharatlarımızıda yağın üzerine döküp, çorbamızın üzerine dökelim. Ocağı kapattıktan sonra domates kurularını küçük parçalara bölüp yıkayıp çorbanın üzerine atalım. Çorbanız hazır. Afiyet olsun. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.