ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Çorba (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=686)
-   -   Kara Çorba (Gelin Öldüren) Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390989)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 03:13 AM

Kara Çorba (Gelin Öldüren) Tarifi
 
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kara Çorba (Gelin öldüren) Tarifi



Rivayete göre bu çorbayı kaynana yapar. Bütün aile birlikte içerler.

Gelinin çorba o kadar hoşuna giderki, sofrayı topladıktan sonra erzak odasına gider, bir tabak iki tabak derken, ne kadar içtiği bilinmez.

Sabah aile kalktığında, gelini erzak odasında çatlamış ölmüş bulurlar.

Eski adı bilinmez, o günüden bu güne bu çorbanın adına kara çorba gelin öldüren demişler. Yöresel adı Malatya yöresinde ( kara şovra ) derler


Gelelim Faydalarına:

Yıllardır Kara Çorba adıyla bilinen Kızamık bitkisi, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Bol C vitamini ihtiva eder. Ateşi düşürür. Hazım bozukluklarını giderir. Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla bir çok hastalıklara iyi gelmekte. Bağırsak iltihaplarını tedavi eder. Öksürüğü keser. Mideyi kuvvetlendirir. İştahı açar. Ağız yaralarını iyileştirir. Kan dolaşımını düzenler. Yüksek tansiyonu düşürür. Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir.


Çorbanın Tarifi
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • 2 su bardağı aşurelik buğday( yarma)
  • 3 adet patates
  • 1 çay tabağı kadar kuru domates
  • 1 çay tabağı kadar kavurma yoksa kıyma yada küçük parça et olabilir.
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 2 adet soğan
  • 1 çorba kaşığı reyhan
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
  • yeterli miktarda karabiber kırmızı biber tuz
Yapılışı

Nohut ve fasulyemizi bir gün önceden ıslatıp haşlayalım. Bir kaç saat önceden ıslattığımız buğdayımızı tencereye koyup üzerine 2.5 Lt suyu ekleyip buğdaylar açılıp pişine kadar kaynatalım. Buğdaylar pişince haşlanmış nohut ve fasulyeyide katalım. Küçük küçük doğradığımız patatesleride ekleyelim.

Diğer tarafta tavaya sıvıyağı koyalım orta boy doğtadığımız 2 soğanımızı ekleyip pembeleşene kadar kavuralım. Salçamızıda 1 dk kavuralım. Kavur mamızı koyup baharatlarımızıda yağın üzerine döküp, çorbamızın üzerine dökelim. Ocağı kapattıktan sonra domates kurularını küçük parçalara bölüp yıkayıp çorbanın üzerine atalım.

Çorbanız hazır. Afiyet olsun.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.