ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Erkekde Meme Kanseri Olabiliyor (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390741)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:43 AM

Erkekde Meme Kanseri Olabiliyor
 


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Erkekde Meme Kanseri

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Uras, erkeklerin meme kanseri olasılığını düşünmedikleri için teşhisin genellikle geciktiğini söylüyor:

"Bana gelen meme kanserli erkeklerin çoğunluğu ellerine gelen kitleyi yağ bezesi sanan ve doktora gitmekte geç kalan hastalar oluyor. Çünkü “erkek meme kanseri mi olurmuş" diye düşünüyorlar. En büyük etken de bu, toplumda böyle bir yanlış kanı var."


Meme kanseri geni erkektende geçiyor

Genetik yatkınlığın en önemli risk faktörü olduğunu belirten Prof. Uras, genetik geçiş hakkındaki yeni yorumları ise şöyle açıkladı:

"Eskiden kadında meme kanseri riskleri sayılırken, sadece anne tarafında meme kanseri geçirmiş olanlar riskli kabul ediliyordu ancak artık erkek tarafından da meme kanseri genlerinin geçmiş olabileceği düşünülüyor. Yani ailesinde meme kanseri olan erkeklerin de meme kanserine yakalanma riskleri, ailesinde meme kanseri olmayan erkeklere göre daha fazla.

Mesela kız kardeşinde meme kanseri olan bir erkekde risk artışı vardır. Genetik geçişin dışında obezite, alkol, sigara gibi klasik kanser nedenleri riski artırır. Bir de hormon tedavisi gören ve östrojen hormonuna maruz kalan erkeklerde meme kanseri riski artar."


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Meme başında çekilme ve egzama önemli

Erkek meme kanseri hücre tipi ve özellikleri kadın meme kanseri ile aynı. Belirtiler, kadın meme kanseri belirtileri ile benzerlik gösteriyor. Prof. Uras, erkek hastaların genellikle memede ele gelen yumru şeklinde kitle, memede çekinti, koltuk altında beze, meme başı derisinde değişiklik, kıllanma ve egzama gibi şikayetlerle doktora başvurduklarını ifade etti.

Kadınlarda memeyi koruyucu cerrahi yapıldığını belirten Prof. Uras, erkek meme kanseri tedavisindeki yaklaşımı şöyle anlattı:

"Tedavide erkeklerde koruyuçu cerrahi söz konusu olmuyor. Çünkü erkeklerde meme dokusu zaten az olduğu için meme dokusunun hepsi alınıyor. Tümör meme başından arkasına yerleştiği için erkeklerde mastektomi yapmak gerekiyor. Ardından hastalığın evresine bağlı olarak radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapi yapılabiliyor."


Erkeklerde memelerini muayene etmeli

Erken teşhis açısından erkeklerin de kadınlar gibi mutlaka memelerini kontrol ve muayene etmeleri gerektiğini hatırlatan Prof. Uras, "memede ele gelen kitle, meme
başında ve görüntüsünde değişiklik olup olmadığını muayene etmeliler. Dolayısıyla meme başında, koltuk altında ya da başında ellerine bir yumru geliyorsa, memelerinde bir değişiklik varsa mutlaka bir uzmana görünmeleri gerekiyor. Eğer her iki memede şişme varsa bu, hormonlardan kaynaklanabilir ama o durumda bile mutlaka konunun uzmanına görünmeleri şart" dedi.

"Özellikle ailesinde meme kanseri olan ya da hormon tedavisi görmüş riskli erkeklerin mutlaka kendilerini kontrol ettirmeleri lazım, çünkü eğer şüpheli bir durum varsa, erkekte meme dokusu az olduğu için onu erken evrede tespit etmek daha kolay" diyen Prof. Dr. Cihan Uras, tanı için erkeklerde de mamografi çekildiğini, ultrason ve gerekirse MR yapıldığını belirtti.

Erken evrede yakalanırsa tedavi şansı yüksek

Meme kanseri, kadınlarda kanserden ölümlerde birinci sırada yer alıyor. Erken evrede yakalanırsa tıpkı kadındaki gibi erkek meme kanseri de başarıyla tedavi edilebiliyor. Ancak geç teşhis edilmiş ve metastaz yapmış erkek meme kanseri daha ölümcül olabiliyor.

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:43 AM

Erkekde Meme Kanseri Olabiliyor
 



Her bin erkekten ikisinde meme kanseri kanseri görülüyor


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




Erkeklerde meme kanserinin görülme sıklığı nedir? Bu sıklık neye göre değişir?

Erkeklerde meme kanseri kadınlara göre çok daha nadir olarak görülür. Erkek meme kanseri tüm meme kanserlerinin %1’inden azını oluşturmaktadır. Görülme sıklığı coğrafi konuma göre değişebilir. ABD’de her yıl 1500 erkek bu hastalığa yakalanmaktadır. Bu sayı erkeklerde görülen tüm kanserlerin %1’inden azını oluşturmaktadır. Bizim ülkemizde yeterli istatistiksel veriler olmadığından gerçek rakamları bilmiyoruz.


Erkeklerde meme kanserinin risk faktörleri nelerdir?

Yüksek seviyede ve uzun sürede östrojen hormonuna maruz kalma, düşük androjenhormonu; Bu durumlar karaciğer sirozu , testis hastalıklarında ve herhangi bir nedenle östrojen hormonu alınması nedeni ile oluşur. Ailede meme kanseri hikayesi de riski artıran diğer bir faktördür. Bu hastalık tanısını alan erkeklerin kız çoçuklarında ve kız kardeşlerinde meme kanserine yakalanma riski 2-3 kat fazladır. Bu nedenle bu guruba girenlerin tarama ve takip programlarına katılmaları önerilmektedir.


Hastalığın belirtileri nelerdir?

Erkek meme kanserinde hastalığın seyri kadın meme kanseri ile aynıdır. Memede, koltuk altında şişlik ve sertlik, meme üzerindeki deride kızarıklık, meme başında içeri çekilme ve ağrıdır.


Bu hastalık en sık olarak hangi yaş civarında görülür?

Erkeklerde meme kanseri en sık 60 yaş civarında görülmektedir.


Hastalığın seyri nasıl olur?

Erkek meme kanseri hücre tipi ve özellikleri kadın meme kanseri ile aynıdır. Yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki genellikle erkek meme kanseri kadın kanseri ile karşılaştırıldığında daha hızlı seyretmektedir. Bunun nedeni erkeklerde tanının daha geç ilerlemiş dönemlerde konmasıdır. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkilemektedir.


Erkeklerde meme kanserinin tedavisi nasıl olur?

Hastalığın tedavisi tamamiyle kadınlardaki tedavi ile aynıdır. Mastektomi (memenin alınması) cerrahi tedavi olarak uygulanmaktadır. Erkeklerde memede kozmetik kaygı olmadığından meme koruyucu cerrahiler tercih edilmemektedir. Cerrahi tedaviyi tamamlayıcı olarak hastalığın evresi ne bağlı radyoterapi(ışın tedavisi), kemoterapi ve hormoterapi tedaviye eklenmektedir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.