ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Sağlığımız İçin Elzem Omega 3 Ve Omega 6 (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390507)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:42 AM

Sağlığımız İçin Elzem Omega 3 Ve Omega 6
 
Sağlığımız için elzem Omega 3 ve Omega 6


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Tekli doymamış yağ asitleri zeytinyağı ve yer fıstığında bulunuyor. Bu yağlar bitkisel kaynaklı ve kolesterol seviyesini düşürüyor. Çoklu doymamış yağlar ise Omega 3 ve Omega 6 olarak gruplanıyor.


.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Hangi besinlerde bulunuyor

Omega 6 ayçiçeği, mısır, soya ve tahıl ürünlerinde bulunuyor. Omega 3 ise ceviz, fındık, soya fasülyesi, lahana, ıspanak, brokoli, marul, kanola bitkisi, soğuk su balıkları ve balıkyağında bulunuyor.


.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Dengede almak şart

Omega 3 ve Omega 6 yağlarının dengede alınması öneriliyor. Dengede alınırsa kandaki kolesterol seviyesi düşüyor. Bu yağlar kalp sağlığını koruyor, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Düzenli kan dolaşımı sayesinde kanda pıhtı oluşma ya da damarlarda kalp krizine yol bir tıkanma riskini azaltıyor.


.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Omega 3 yönünden zengin beslenmeli

Omega 6 tüketiminde dikkatli olmak lazım. Çünkü Omega 6 yağlarının tüketimi arttıkça bağırsak problemlerine, sinir sistemi hastalıklarına ve hatta kansere yakalanma riski artıyor. Kronik iltihabi problemler, romatizmal sorunlar da çoğalıyor. O yüzden Omega 3 yağlarını düzenli almakta fayda var. En güçlü kaynak ise yağlı balıklar. Bir balık ne kadar soğuk ortamda büyüyüp gelişiyorsa ve ne kadar yağlıysa, içerdiği Omega 3 o oranda artıyor.


.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Keten nasıl tüketilmeli

Keten tohumu da Omega 3 içeriyor ancak Prof. Dr. Selma Turkay'ın bu konuda bir uyarısı var: "Tohum tüketilmeden önce ögütülmeli. Öğütülüp saklanırsa bir fayda sağlamaz. Çünkü çok çabuk oksitlenir. Mutlaka yiyeceğiniz zaman öğütün."



Kaynak

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Selma Türkay ile Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Artemis Karaali


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.