ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Kefir Ve Kefirin Faydaları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390420)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:20 AM

Kefir Ve Kefirin Faydaları
 
Kefir ve Kefirin Faydaları



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


İçerdiği birçok sağlık unsuru sebebiyle Kafkas halklarının yüzyıllardır uzun yaşam sırlarından biri olarak gösterilen ayran benzeri içecek `kefir`,, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in öğle yemeği yerine içtiği `kefiri Çanakkale`deki tesislerinde üretip geçen ay itibarıyla piyasaya sürdü.

Ekşi ve ferahlatıcı tadı ile ayrana, yoğurtta bulunan maya ve bakterilerin bağırsak sisteminde tutunma özelliği olan `probiyotik` yapıları ile de yoğurda benzeyen efir, 90 milyon dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan enerji içeceği ve 1 milyar dolarlık gazlı içeceklere (cola) rakip oldu. Firma sahibi Kemal Kılınç,, Japonların kanser riskini azaltıcı etkisi üzerinde çalıştıkları kefirin, Türklerin geleneksel içeceği olmasına rağmen Türkiye`de fazla bilinmediğini söylüyor.

Kılınç`a göre, hem kola hem de enerji içecekleri pazarının tahtını Türklerin yüzyıllardır kullandığı kefir sarsacak. Kökeni Türkçe`Keyif` sözcüğünden gelen kefir, Orta Asya`dan Anadolu`ya doğru yola çıkan göçebe kavimlerin,ilk tarihi ise Hun İmparatoru Atilla`nın Roma İmparatorluğu seferi esnasında askerlerin güçlerini artırmak için kullanması. Kafkas halklarının yüzyıllardır uzun yaşam sırlarından biri olarak gösterilen kefir, içerdiği mineraller,

Orta Avrupa ve İskandinav ülkelerinde büyük rağbet gören kefirin Rusya`da yaklaşık 15 çeşidi yapılırken, Devlet Başkanı Vladimir Putin de genç ve zinde kalmak için yanından ayırmıyor. Türkiye`de de birçok kişi kendi çabaları ile bu içeceği evinde yapıyor. 1993`te 80 yaşında vefat eden Eczacıbaşı Topluluğu`nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı gibi birçok işadamı da vefat edene kadar kefiri düzenli olarak içti. Kefirin bir süt ürünü olduğunu belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Karagözlü,, enerji içecekleri yerine de kefiri tavsiye ettiklerini vurguluyor. Son yıllarda dünyanın gelir dağılımı yüksek ülkelerinde doğal içeceklere kayış olduğuna dikkat çeken Karagözlü`ye göre,

Kefirin, içindeki mikro organizmalar sebebiyle yoğurttan farklı olarak maya ve faydalı bakteriler içerdiğini anlatan Karagözlü, ürünle ilgili şu bilgileri veriyor: `İçerisinde bulunan bakterilerin vücutta tüketimi genel sağlık açısından önemli. Türkiye`de de tüketicinin beğenisine sunuldu. Altınkılıç Süt Sanayii birçok ülkede sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan yanlarında canlı hayvan taşımak istememesi sonucu bulundu. kefirin bilinen vitaminler ve antioksidanlar sebebiyle hayat iksiri olarak biliniyor. kola yerine ayranı tavsiye ettikleri gibi bir yaşından büyük herkes kefir içebilir.

Kefir Taneleri

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Özellikle bağırsaklarda oluşan mikro organizmaların kansere yol açanlarının gelişimini önlemek için dost mikroorganizmalar geliştiriyor. Ayrıca organik asitler ve birtakım kimyasal maddelerin oluşumunu engelliyor.`Kefirin Türkiye`deki tek üreticisi Altınkılıç firmasının Adıyamanlı sahibi Kemal Kılınç üretime başlamalarının uzun bir çalışmanın ürünü olduğunu ve eski bir geleneği canlandırdıklarını ifade ediyor.
Yeni bir peynir üretmeyi düşünürken büyük faydaları sebebiyle kefirde karar kıldıklarını belirten Kılınç, üretime başlamalarını şöyle anlattı: `Kefiri bilen çoktu ama ticari olarak üretilmiyordu. Yaklaşık 9 ay önce üretim için araştırmaya başladık. İlham kaynağımız Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi oldu.
Öğretim üyeleriyle görüştük ve mayayı (kefir danelerini) oradan aldık.`Üretim için 150 bin Euro`luk ek yatırım yapan firma, aylık 100 ton kefir üretim kapasitesi kurdu.
Ürün geçen aydan itibaren Migros, Metro, Gima gibi Türkiye`nin önde gelen zincir marketlerinde 200 noktada litresi ortalama 4,5 Yeni Türk Lirası(4,5 milyon TL)`den satılıyor.

Birçok hastalığın doğal ilacı, sütün mayalandırılmasıyla yapılıyor. Tanecik adı verilen jelatine benzeyen beyaz ya da sarı parçacıkların (kefir tanesi-halk dilinde peygamber darısı olarak biliniyor) kaynatılmış sütle karıştırılmasından, tanelerin yapılarındaki yararlı organizmalar ile sütün mayalanması sonucu oluşuyor.
Bu tanecikli yapı kefiri ayran, yoğurt gibi diğer süt ürünlerinden ayırıyor. Aromalı, ferahlatıcı ve biraz ekşi olan Kefir`in tadı ayrana benzerken, Kefir kıvamı olunca da süzme yapılıyor ve kefir daneleri ayrılıp tekrar kullanılma için muhafaza ediliyor. Kefir çok farklı sütler ile örneğin inek, keçi, koyun, hindistancevizi, pirinç ya da soya sütleri ile de yapılabiliyor.

İçeceğin faydaları:

1- Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor,
2- Kronik yorgunluğu gideriyor, stresi azaltıyor,
3- Kolesterolü düşürüyor,
4- Sinir sistemini güçlendiriyor,
5- Uykusuzluğu ve sinirsel depresyona iyi geliyor,
6- Damar sertliği ve kas kasılmalarını önlüyor,
7- Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştiriyor,
8- Cildi güzelleştirip parlaklık veriyor,
9- Deri hastalıklarına iyi geliyor,
10- İdrar yolu iltihaplarını tedavi ediyor,
11- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını gideriyor,
12- Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi geliyor,
13- Hazmı kolaylaştırıyor,
14- Kemikleri güçlendiriyor.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.