ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Hastalıklara Karşı Koyan Besinler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390368)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:29 AM

Hastalıklara Karşı Koyan Besinler
 
Hastalıklara Karşı Koyan Besinler


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Bağışıklık sistemi, vücutta yer alan ve canlıları vücuda zararlı yabancı maddelerden koruma görevine sahip yapılara verilen ortak isim. Vücuda hastalık yapan etmenlerin girmesi ile birlikte, bağışıklık sistemi vücudu korumak için harekete geçer.

Bağışıklık sisteminin güçlü olması için yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşır. Özellikle mikrobesin öğeleri olan A, C ve E vitamini, çinko ve selenyum gibi mineraller antioksidan özellik göstererek bağışıklık sisteminin güçlü olmasına katkıda bulunur.

Beslenme ve diyet uzmanı Çağatay Demir, bu besin öğelerinin bulunduğu yiyecekleri şöyle sıralıyor:


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


A Vitamini: Havuç, domates, ıspanak, yaban mersini

C Vitamini: Kırmızı biber, kuşburnu, turunçgiller

E Vitamini: Bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, tahıllar

Çinko: Badem, ceviz

Selenyum: Kümes hayvanları, deniz ürünleri, soğan, sarımsak


Bu besinleri besleyici özelliklerini kaybetmeden tüketmek çok önemli. Besin kayıplarının önüne geçmenin yolları ise şöyle:
  • Öncelikle zedelenmemiş meyve ve sebzeleri almaya özen gösterin.
  • Suda bekletmeyin.Uzun süre suda bekletmek C vitamini kaybına neden olur.
  • Doğrayın.Sebzeleri pişireceğiniz zaman doğrayın.
  • İri doğrayın.Sebzeleri mümkün olduğunca iri parçalar halinde doğrayın.
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

  • Buharda pişirin.Sebzeleri suda haşlama yerine buharda haşlayarak tüketin.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

  • Doğradığınız sebzelerin üstünü örtün.Doğradığınız sebze parçalarının hava ile temas etmesi vitamin kaybına neden olacağı için üzerini bir tabakla örtün.
  • Az suda haşlayın.Suda haşlayacaksanız suyu az koyun ya da hiç koymayın, aksi halde besin öğeleri suya geçer.
  • Kapağı kapalı pişirin.Sebzeler pişerken tencerenin kapağını kapalı tutun, böylece pişme süresi kısalacak ve vitamin kaybı en aza inecektir.
  • Olduğu gibi tüketin.Meyve ve sebzelerin suyunu sıkmak yerine olduğu gibi tüketin.
  • Kabuğu soyulması gerekenleri soyun.Kabuğu ile yenilebilen meyve ve sebzeleri soymayın. Kabuğu soyulması gereken meyve ve sebzeleri ince soyun.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.