![]() |
Kestane Balı Ve Kestane Balının Faydaları
Kestane Balı ve Kestane Balının Faydaları
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kestane; Fagaceae familyasının ballı olarak bilinen üç türünden biridir. Koyu kahve renkli, buruk biraz acı ve kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal, antiseptik özelliğiyle tanınır. Yaklaşık 30 metre yükseklikte olan dalların çiçeklenme zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bal arısı kestaneden hem polen hem nektar hem de salgı toplar. Arılar kestaneden nektar toplarken tozlaşmayı da sağlayarak kestane üretimine katkı da bulunurlar. Bitkinin balı da meyvesi gibi koyu kahve renklidir. Kristalleşmesi yavaştır, kristalleştiği zaman çok ince granüller oluşturur. Araştırmalarda antibiyotik özelliğiyle B.Hemolotik streptecoc'lara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Haziran ayının başından itibaren kestane çiçeklerine çalışmaya başlayan arılar tüm güçlerini ortaya koyarlar. Asıl bal akımı budur. Geceleri de kovan önlerinde kanat çırparak taşıdıkları balı olgunlaştırırlar.Gece sessizliğinde uğultu arılıktan gelmektedir. Ortaya çıkan kestane balı koyu renkli, ağır ağır akan, tatlı sert bir bal olur. Tadına alışanların devamlı aradıkları bir mucize ortaya çıkmıştır. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Bal, bileşiminde bulunan çeşitli vitamin, mineral, organik asit ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve birçok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellikler gösterir. Mideye iyi gelir. Balın, bileşim maddelerince zengin oluşu nedeniyle özellikle sağlıklı yaşamda önde gelen gıda maddeleri arasında yer almaktadır. “Balın, difteri, boğmaca, verem, ülser, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Balın bilinen bu özellikleri sağlamasında, antimikrobiyel, antioksidan ve büyüme faktörü biyoaktivitesi gösteren bileşenler etkili olmaktadır” Yararları nedeniyle balın her gün düzenli olarak tüketilmesi önerilmektedir. Kestane balı doğal koşullarda, kendine özgü acımsı aroması ile çok özgün bir baldır. Özellikle hasta ve yorgun kişilerin tedaviyi destekleyici olarak kullanabileceği bir üründür. Akımı Devam Eden Kestane Balı http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji ve kuvvet verir. Günlük 2 tatlı kaşığı kadar alınması yeterlidir. Etkili bir bal olduğundan fazla alınması terleme ve baş dönmesine neden olabilir. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Yöresel İsimleri: Halk arasında Deli bal olarak da bilinir. Bal; çok uzun süreden beri tedavi edici ve tadlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Besleyici ve kuvvet vericidir. Mikropların üremesini önler. Yara iyileştirici etkiler gösterir. Çocuklarda sık görülen ağız iltihaplarına (aft, ağız yarası) karşı başarı ile kullanılır. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Bileşim: Glikoz ve levüloz (p-75), sakkaroz (%2-3), dekstrin ve vitaminler içerir. Bileşimi elde edildiği bölgeye ve balın çeşitliliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Değerler ortalama aynıdır. Bal örneklerinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, mangan, çinko, demir, fosfor ve bakır olmak üzere değişik 9 ayrı elementin analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Kestane balının sodyum (158.7 mg/kğ), potasyum (396.8 mg/kğ), kalsiyum (360.2 mg/kğ), mangan (6.92 mg /kğ) ve demir (78.1 mg/kğ)bakımından diğer bal örneklerinden daha iyi bir kaynak olduğunu anlaşılmaktadır. Buna karşılık magnezyum miktarı Yayla balında (120.6 mg/kğ) Çinko miktarı Narenciye balında (14.6 mg/kğ) Fosfor miktarı ise Haşıl balında (54.5 mg/kğ) değerlerinden daha yüksektir. Ayrıca Çam ve Kestane balındaki kül miktarının yüksek olduğunu ve bu balların koyu renkli olmaları dikkati çekmektedir. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Bir uyarı: Piyasada satılan balların pek çoğu kimyasal işlemlere maruz kalmaktadır. Arı kovanlarında parafin kullanılmakta ve arılara kendi balı yerine şeker verilmektedir. |
Kestane Balı Ve Kestane Balının Faydaları
Öksürük İçin Kestane Balı İlaçtan Daha Etkili
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg En yüksek doğal tedavi özelliği olan bal kestane balıdır. Öksürük Nasıl Kesilir? Öksürük için tarif - 1
denenmiş olup bu ilaç daha yarısına gelmeden iyileşme görülmüştür, antibiyotik kullanmak yerine doğal ilaçlar daha yararlı.. Öksürük için tarif - 2 Kestane balı ile karıştırılmış sıcak süt ya da meyve çayları öksürüğe iyi gelir. Öksürük için tarif - 3 Öksürük, bronşit gibi hastalıklarda kaynatılmış arpa suyu ile kestane balı içirilirse hastalık tedavi edilir. Öksürük için tarif - 4 Günde 20 g.' dan fazla olmamak kaydıyla, defne tohumu kestane balı ile karıştırılıp yenir. Öksürük için tarif - 5 100 g. toz zencefil ve 100 g. toz zerdeçal 1 kg kestane balı ile karıştırılarak günde 3 öğün yemek öncesi, 1 tatlı kaşığı yenir. Öksürük için tarif - 6 http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kestane Balı-Turp Havuç ya da turp suyu ile karıştırılması halinde de, kestane balının aynı tedavi edici etkisini görebilirsiniz. Kestane Balı-turp kürünü 2 şekilde hazırlayabilirsiniz. 1. Uygulama: Bir adet turpu rendeleyin (siyah veya kırmızı turp olabilir). Hakiki bal ile karıştırdıktan sonra bir tülbentin içerisine koyun. Sonra tülbenti yüksek bir yere asarak altına bir tas koyun. 10-12 saat kadar balın süzülmesi için bekletin. Süzdüğünüz bal -turp suyu karışımını büyük-küçük, yaş sınırı olmadan herkes içebilir. 2. Uygulama: Bir turpun alt kısmını keserek içini biraz oyduktan sonra uzun sap kısmını da kesin. Turpun oyulan kısmı yukarı gelecek şekilde bir su bardağının üstüne yerleştirin. Turpun oyduğunuz kısmına bal doldurun ve 10-12 saat kadar turp suyunun balın içine süzülmesi için bekletin. Elde edilen turptan süzülmüş balı bir yaşından büyük bebekler de, yetişkinler de içebilir Öksürük için tarif - 7 Havlıcan,zencefil ve ıhlamur çayı yanında bildiğimiz siyah turpun ortasını oyun ve içine kestane balı katın ve 1 gün bekletip için. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.