ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Baharatların Faydaları Ve Kullanım Alanları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390309)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:39 AM

Baharatların Faydaları Ve Kullanım Alanları
 



Baharatların faydaları ve kullanım alanları



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Yenibahar


Pimenta türü bir bitkinin meyveleri olgunlaştıktan sonra kurutuluyor
Lezzeti: Karanfil, tarçın ve Hindistan cevizi karışımı tatlı bir lezzeti var.
Faydaları: Yaşlanmayla ilgisi olduğu bilinen glikozilasyonu önler.
Nasıl kullanmalı: Yağsız kıymanın içine karıştırarak hazırlayacağın hamburger ve köftelere farklı bir tat katabilirsin.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Anason tohumu


Maydanozgillerden bir bitkinin tohumu. Orta Doğuda yetişir.
Lezzeti: Meyan kökü tadı vardır
Faydaları: Sindirime yardımcı olur ve kötü ağız kokusunun kökünü kazır.
Nasıl kullanmalı: Öğütülmüş olanını çorba ya da güvecin içine serp, öğütülmemiş halini ise bir tavanın içinde balla ısıtıp yoğurdun üstüne koy.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kakule


Hindistan kökenli tropikal bir bitkinin tohumlarının çekilmiş hali.
Lezzeti: Hafif tatlı ama bir yandan da limon ekşiliğinde bir aroması var.
Faydaları: İçeriğindeki sineol astım semptomlarını azaltıyor.
Nasıl kullanmalı: Soyduktan sonra öğüterek meyve salatasının üzerine ya da yulafa serperek kullanabilirsin.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Kırmızıbiber


Kurutulmuş biberin toz hali.
Lezzeti: Oldukça acı ve ateşli.
Faydaları: Bileşenlerinden kapsaisin, insulin duyarlılığını arttırır. Bu da diyabet riskinin düşmesini sağlar.
Nasıl kullanmalı: Çikolatalı tariflere ekleyerek değişik lezzetler yakala. Humus, pilav, sahanda yumurta ya da soya fasulyesinin üzerine serp.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Tarçın


Hindistan ve Sri Lanka da bulunan bir ağacın iç kabuğundan elde edilir.
Lezzeti: Hafit tatlı.
Faydaları: Tarçında bulunan antioksidanlar kan şekerini ve enerji seviyesini dengede tutar
Nasıl kullanmalı: Kızarttığın tam tahıllı ekmeğin Üzerine keten tohumu yağı ve bal sürüp üzerine tarçın serp.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kişniş


Maydanozgiller ailesinden olan bir bitkinin kurutulmuş tohumları.
Lezzeti: Hafif limonumsu bir tada sahip.
Faydaları: Uykusuzluk ve iç sıkıntısına iyi gelen sakinleştirici bir etkiye sahip.
Nasıl kullanmalı: Güveçte tavuk yaparken tohumları yemeğin içine at. Çekilmiş halını meyveli tatlılar üzerine ya da acılı Hint
yemekleriyle beraber kullan.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Kimyon


Maydanozgillerden olan bir bitkinin meyveleridir.
Lezzeti: Keskin bir koku ve tadı var.
Faydaları: Sindirimi hızlandırmak için kullanılıyor Diğer tüm baharatlardan daha fazla demir içeriyor.
Nasıl kullanmalı: Kuzu etini pişirmeden önce kimyona bulayabilirsin. Ya da köklü sebzeleri haşlarken suyun içine at.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Köri


Zerdeçal, kimyon, kırmızıbiber, tarçın ve kişnişin karışımından oluşan bir tur baharat.
Lezzeti: Tatlıyla acı arası her lezzet tonunu barındırıyor.
Faydaları: Antioksidan bileşenler sayesinde arterlerdeki yağ oluşumuna engel olduğu için kalp hastalıklarıyla savaşabilir.
Nasıl kullanmalı: Yumurtalı ya da ton balıklı salataya farklı bir lezzet katar. Midyeyi haşlarken Hindistan cevizi sütüne karıştırarak da kullanılabilir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Rezene tohumu


Akdeniz bölgesinde yetişen rezene bitkisinin kurutulmuş tohumları.
Lezzeti: Meyan köküne benzer bir tat.
Faydaları: Ağza atıldığında kötü nefesi geçirebiliyor. Çok yemek yediğinde çiğnersen şişkinlik hissini geçirir.
Nasıl kullanmalı: Zeytinyağı, balzamik sirke, bal ve hardalla beraber çırpıp salatanın üzerine sos olarak dok.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Zencefil tozu


Aynı adlı bitkinin baharat olarak kullanılan tozu.
Lezzeti: Keskin limoni bir kokusu ve tadı var.
Faydaları: Egzersiz sonrası kas ağrılarını dindirebilme özelliği var.
Nasıl kullanmalı: Balla birlikte iyi bir ikili oluşturur. İkisini ısıtıp havuç ve benzeri sebzeler için sos niyetine kullanabilirsin. Yeşil çayın içine de karıştırılabilir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Hardal


Turpgillerden bir bitkinin tohumları.
Lezzeti: Acı
Faydaları: Selenyum bakımından zengin olduğu için cilt kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor.
Nasıl kullanmalı: Hardal tohumlarını patlayıncaya kadar tavada ısıt. Daha sonra pişirilmiş kırmızılâhana ya da köri soslu bir yemeğin içine katabilirsin.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Muskat


Tropikal bölgelere özgü kayısı benzeri bir meyvenin kurutulmuş hali.
Lezzeti: Tatlı ve güçlü.
Faydaları: Miristisin adında, enfeksiyona karşı savaşan bir madde içeriyor
Nasıl kullanmalı: Muskat, pilav, köfte, kremalı çorbalar, ıspanak ve brokoli gibi yemeklerin tariflerinde malzemeler arasında yer alan çok gizli ama bir o kadar da lezzetli bir baharattır.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Paprika


Acısı az bir çeşit yeşil ve kırmızıbiber
Lezzeti: Tatlı acı, az acı ve çok acı şeklinde çeşitleri var
Faydaları: A Vitaminiyle dolup taşan paprika, göz sağlığı, kemik gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok faydalı.
Nasıl kullanmalı: Karides, çerez ya da yumurtayla kullanılabilir. Izgara edilmiş peynirli sandviçin üzerine bir tutam at.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Safran


Zambak ailesinden gelen bir bitkinin tepeciklerinin kurutulmasıyla elde edilen toz.
Lezzeti: Ağızda bir parça acı bir tat bırakır
Faydaları: Yayımlanmış bir çalışmaya göre regl dönemi sıkıntılarını azaltıyor.
Nasıl kullanmalı: Risotto veya kabuklu deniz hayvanlarıyla birlikte güzel olur.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Zerdeçal


Zencefilgillerden bir bitkinin kurutulmuş kökleri.
Lezzeti: Biraz odunumsu ve acı.
Faydaları: Kurkumin adlı bileşen, yağ hücrelerini durdurabiliyor.
Nasıl kullanmalı: Yumurta kullandığında ya da pilav yaparken pirinç için kaynattığın suyun içine atabilirsin.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Vanilya


Çiçekleri beyaz ve kokulu bir tur orkidenin meyvesi.
Lezzeti: Akıcı ve zengin.
Faydaları: Aktif bileşeni vanilin, kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olur.
Nasıl kullanmalı: Vanilya çubuğunu iki günlüğüne şekerin içine yatır. Daha sonra içine vanilya tadı işlemiş şekeri çileğin üzerine dök.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.