ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Gözyaşı Dökmenize Değer Bir Sebze | Soğan (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=390295)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 01:41 AM

Gözyaşı Dökmenize Değer Bir Sebze | Soğan
 
Gözyaşı Dökmenize Değer Bir Sebze
Soğan


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




Mutfağınızın lezzet ve sağlık kaynağı olan soğan için gözyaşı dökmeye değer çünkü sağlığa faydaları saymakla bitmez. Diyet için iyi bir lif kaynağıdır. Içerdiği vitaminler yanında mineral zenginliği ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve yüksek oranda C vitamini içerir.


.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Soğan keskinliği nedeniyle soyarken, doğrarken gözlerinizden yaş getirebilir özelliktedir ama kesinlikle bilmeniz gereken soğanın yemeklere enfes bir lezzet katacağıdır. Sağlığa olan faydalarına gelince; saymakla bitmez diyelim ve sıralamaya başlayalım...

Soğan ve sarımsak, eski çağlardan beri ilaç ve yemeklere tat vermek için kullanılmıştır. Soğan bugün de yemeklerimizde tat verici olarak kullandığımız maddelerin başında gelir. Akdeniz beslenme tarzında çokça tüketilmektedir. Yüksek polifenol içeriğine sahip olan soğan bitkisi zambakgillerden, allium ailesidendir, aynı ailenin üyelerinden olan sarımsak, pırasa gibi kükürt içeren bileşikler açısından zengindir.


.



Diyet İçin İyi Bir Lif Kaynağı


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




Soğan, diyet için iyi bir lif kaynağıdır. içerdiği vitaminler yanında mineral zenginliği ile bağısıklık sistemini güçlendirir ve yüksek oranda C vitamini içerir. Kanın pıhtılaşma riskini azaltarak damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalığının önlenmesinde yarar sağlar. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.

A,B,C, vitaminleri ile, fosfor, potasyum, sodyum, kükürt, magnezyum ve iyot açısından da zengindir. Antibiyotik etkisi ile soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Mikrop öldürücü etkisi vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Soğan içeriğindeki quercetin adı verilen antioksidanlarla kansere karşı koruyucudur ve kolesterolün okside olup damar çeperine yapışmasını engeller. Ayrıca, diğer önemli bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için de soğanda bulunan cysteine ihtiyaç vardır.


.



Açlık Kan Şekeri Düzeyini Azaltır


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




Krom içeriği ile insülin seviyelerini dengeler. Açlık kan sekeri düzeyini azaltmada etkisi olur. Bu özelliği ile diyabeti olan hastalara önerilir. Yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur. Egzama, dolama gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.


.


Kemik Erimesine Karşı Etkili


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




Soğan, kemik erimesine karşı etkilidir. idrar söktürücü, hafızayı güçlendirici, cinsel gücü artırıcı, böbrek taşı döktürücü, depresyon giderici, sindirim sistemini destekleyici, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı, sinir sistemini rahatlatıcı, uykusuzluğu giderici özelliklerini de ekleyebiliriz.


.



Faydalı Özelliklerini Azaltmadan Tüketin


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg





Kızartarak, kavurarak faydalı özelliklerini azaltmadan tüketmek gerekir. En faydalı olanı ise taze yeşil soğanın yenilmesidir. Salatalarınızda ve yemeklerin yanında tüketebilirsiniz.

Beyaz kısmı bol miktarda A vitamini, yesil kısımları ise bol miktarda C vitamini içerir. Soğan sadece kullanılacağı zaman soyulmalıdır. Çünkü havayla temas etmesi içerdiği yararlı maddelerin kaybına yol açar. Soğan oda sıcaklığında, iyi havalandırılan karanlık ve loş bir ortamda saklanmalıdır. Patateslerden salınan nem soğanların yumuşamasına neden olacağı için birlikte saklanmaları sakıncalıdır.


.








Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.