ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ülke & Şehirler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=413)
-   -   Dünyanın En Zengin Ülkelerinden Biri | Singapur Cumhuriyeti (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=388837)

Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 12:40 AM

Dünyanın En Zengin Ülkelerinden Biri | Singapur Cumhuriyeti
 

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpghttp://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Ülkenin Arması


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası'nın güney ucunda, Ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada devletidir. Kuzeyde Malezya'nın Johor Eyaleti, güneyde ise Endonezya'nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Fiziksel Yapı

Singapur, Endonezya ve Malezya toprakları arasına sıkışmış, küçücük bir ada devletidir. Kuzey ve batıdan Johore boğazı ve doğu ve güneyden Singapur Boğazı ile kapalı dikdörtgen şeklinde bir ülke olan Singapur’un, kendisine âit 40 kadar adacıkla birlikte yüzölçümü yaklaşık olarak 622 km2 civârındadır. Singapur, Malay Yarımadasına 1200 m uzunlukta olan bir demir ve karayolu ile irtibatlıdır. Singapur, Adasının uzunluğu, yaklaşık 43 km ve eni ise 22,5 km’dir. Ülke ekvatorun yaklaşık 130 km kadar kuzeyinde bulunmaktadır. Malezya batı kıyısı ile Sumatra Adası arasındaki bir su yolu olan Malacco Boğazının hemen ağzında yer alır.

Singapur arazisi kıyı bölgelerde alçak ve orta bölgelerde az yüksektir. Bu yükseklik tatlı bir meyil hâlindedir. Ülkenin en yüksek noktası yaklaşık 177 m’lik Timah Dağıdır.



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg




İklim

Singapur, tropikal iklime sâhiptir. Sıcaklık ve nem miktarı yüksektir. Yağışlar çok fazladır. Mevsimlere göre nem, ısı ve yağış değişikliği oldukça azdır. Ekvatorun hemen kuzeyinde yer aldığı ve arâzisinin alçak olması sebebiyle hava sıcaklığı, özellikle yaz aylarında çok fazla artmaktadır. Genellikle Ekim-Mayıs ayları arasında yağışlar şiddetlenir.


Esplanada - Singapur Opera ve Konser Salonu

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Tabiî Kaynakları

Etrafı Hint Okyanusunun suları ile çevrili, bu küçük ada devletinin bir zamanlar toprakları tamâmen tropikal ormanlarla kaplıydı. Bugün bunların % 85’i kalmamıştır. Dolayısıyla vahşi hayvanlar da çok azalmıştır. Arazi alçak olup, ülkede tabiî kaynaklar hemen hemen hiç mevcut değildir.


Sinpapur Nehri

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


..




























Prof. Dr. Sinsi 08-04-2012 12:41 AM

Dünyanın En Zengin Ülkelerinden Biri | Singapur Cumhuriyeti
 
Nûfus ve Sosyal Hayat

Singapur’un 2006 yılı verilerine göre nüfusu yaklaşık olarak 4.484.000 kişidir. Bunun yaklaşık olarak 3.608.500'i Singapur'un yerleşik nüfusunu oluşturur. Nûfusun %76,8’ini Çin asıllılar, %13,9’unu Malaylar ve %7,9’unu Hintliler, gerisini de diğer azınlıklar meydana getirir. Ülkedeki nüfus yoğunluğu, 622 km²'lik bir yüzölçümüne sahip olması bakımından çok yüksek olup, kilometre kareye yaklaşık 4488 kişi düşer. Yıllık nüfus artış oranı yaklaşık %1,2’dir. Nüfusun çoğu genç ve şehirlidir. Yalnızca %25’lik bir kısmı köylerde ve kırsal bölgede yaşar.


Singapur'un simgesi olan Merlion

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Nüfusun çoğunluğunu teşkil eden Çinliler, beş ana grupta toplanırlar ve beş büyük lehçeyi kullanırlar: Hokkien, Kanton, Teochev, Hainanese ve Hakka. Bunlar genellikle Konfüçyüsçü, Budist veya Taoisttir. Malaylar ise ikinci büyük grup olup, Malay dilini konuşurlar ve tamamına yakını Müslümandır. Nüfusun %7’lik bir bölümünü meydana getiren Hintlilerin ve Pakistanlıların büyük bir kısmı Müslüman, az bir kısmı ise Hindudur. Genellikle Tamil lisanını kullanırlar. Bir miktarda da Avrupalı ve Avrasyalı nüfus vardır. Din bakımından halkın %42,5'i Budist, %14,9'u Müslüman, %14,6'sı Hıristiyan, %4'ü Hindu, %8,5'i ise Taoist ve geri kalan %0,7'si diğer dinleri oluşturur.


Sri Layan Sithi Vinayagar Tapınağı

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Din ve dil farklılıklarının büyük boyutlara ulaşması üzerine Singapur hükümeti, Malay dilini millî dil îlân etti. Diğer Mandarin (Çin lehçelerinden bir kısmı), Tamil ve İngilizceyi de resmî dil olarak kabul etti.

Singapur, diğer Asya ülkelerine nazaran okuma-yazma oranı yüksek olan bir ülkedir. Nüfusun hemen hemen % 95,4’ü okur-yazardır. Genç nüfusun % 65’i okula devam etmektedir. Birçok sanat okulu ile teknik ve özel okul mevcuttur. Ülkede 5 tane üniversite vardır: National University of Singapore, Nanyang Technological University, SIM University, Singapore Management University ve Girne American University Singapore Campus

Singapurluların sağlık, sosyal ve kültür hayatları oldukça iyidir. Ülkede 17 modern hastane vardır. İnsan ömrü ortalaması 70 yaşın üzerindedir.


Parlament Binasi


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Siyâsî Hayat

Singapur Cumhûriyeti parlamenter demokrasi sistemine dayanır. Yasama gücü tek meclisli Millet Meclisinin elindedir. Meclis, 79 üyeli olup, üyeler beş senede bir seçilir.


Ekonomi

Singapur ekonomisinin büyük bir kısmı ticarete dayanır. Ayrıca ulaştırma, bankacılık, sigortacılık, haberleşme, tamirat ve depolama gibi hizmetlerden de önemli ölçüde gelir elde edilmektedir. Singapur ekonomisinin dayandığı diğer önemli gelir kaynağı endüstridir. Son zamanlarda mevcut işçi gücünün % 52’sine yakın bir bölümü, endüstri alanında istihdam edilmiştir. İşçi gücünün % 33’lük bir bölümü ticaret ve hizmetlerdeyken, tarım alanında % 2 gibi küçük bir işçi grubu kalmıştır. Singapur’un önde gelen endüstri dalları; gemi yapımcılığı, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil, gıda ve kereste endüstrisidir. Turizm ülke için önemli bir gelir kaynağıdır. Balıkçılık da, özellikle son zamanlarda ülke ekonomisine önemli ölçüde gelir sağlamaktadır.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg



Tarih

Singapur’un tarihi 11. Yüzyıla dayanmaktadır. 14. Yüzyılda Srivijayan Prens Parameswara’nın egemenliği altındayken adanın önemi arttı.1613 yılında Acehnese akıncıları tarafından yıkılana dek önemli bir liman kenti haline gelmişti. İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles 1819 yılında İngiliz limanı kurmasıyla Singapur’un modern tarihi başladı. İngiliz sömürgesi altında Hindistan-Çin ticaret merkezi ve Güney Asya antrepo ticaret merkezi olmasıyla önem kazandı. 2. Dünya Savaşı sırasında,1942-1945 yılları arasında Singapur, Japon İmparatorluğu tarafından işgal edildi.Savaş sona erdiğinde Singapur kendi öz yönetimini alana kadar İngiliz kontrolü altına girdi. Sonra Malezya ile birleşti. Ancak, sosyal huzursuzluk ve iktidardaki Singapur Halk Hareketi Partisi ve Malezya İttifak Partisi arasındaki anlaşmazlıkları, Malezya ile Singapur’un ayrılığı sonuçlandı. Singapur, 9 Ağustos 1965 tarihinde bağımsız bir cumhuriyet oldu.

Kaynak


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.