ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Tuzda Levrek (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=384416)

Prof. Dr. Sinsi 08-03-2012 01:11 AM

Tuzda Levrek
 
sevgili balık dostlarım.her türlü balığın yakalanması ve her türlü balık bilgisi varda neden yakaladığımız balığı nasıl pişirmeliyiz bu konuyu bulamadım.bende buna karşı hafta sonu tuzda levrek yapmıştık onu foto çekmiştim.


MALZEMELER:

1=1,5-2 kg arası bir levrek(benimki 1900 gr geldi)

2=3 yumurta akı.(sarısını kullanmıyoruz.)

3=3 yada 4 kg'lık iri tuz

4=yumurdayı ve tuzu karabileceğimiz bir kap

5=1 kürdan balığın ağzına koymak için

6=balığı alacak kadar bir fırın tepsisi

7=tepsiye yaymak için ya folya kağıt yada yağlı kağıt(bende yağlı kağıt vardı onu kullandım)bunlar tuz kuruyunca tenizlemesi kulay olsun diye

8=orta boy soğan balığın içine koyacağız

9=limon dilimleri

şimdi yapılışını dilimin yattığı kadarıyla anlatmaya çalışacağım



balığımızın sadece içini temizliyoruz.pullarını temizlemiyoruz.temizlersek balık tuzu emer ve balık tuzdan yenmez.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


sonrada bir kap içine sarısından ayrılmız yumurda aklarını tuz ile karıyoruz yumurtalar tuza yetmediği zaman az az su ilave ediyoruz.bayanlar derlerya hamur işi yaparken kulak memesi kıvamında olacak diye öyle olacak ne çok sıvı nede çok katı bir tuzdan hamur olacak.





http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

artık hamurumuz hazır.

yağlı kağıdı tepsimize koyup balığı yerleştirebileceğimiz gibi hazırlamış olduğumuz tuzdan hamuru balık boyunca fazla kalın olmayacak şekilde yağlı kağıtın üstüne yayıyoruz.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

sonra yaymış olduğumuz tuzun üzerine balığımızı yerleştiriyoruz

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

sonrada balığımızın içine soğanlarımızı ve limonlarımızı ilave ediyoruz



şimdide kürdanı balığımızın ağzına koyuyoruz

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

artık balığımızı tuza gömüyoruz hiç bir yerden hava almayacak gibi.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

balığımız bir alçıya alınmış vaziyette artık

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

sadece balığımızın ağzı kürdan ile açık kalacak



artık balığımız pişmeye hazır önceden 180 derecede kızdırdığımız balığımızı 45-50 dak.pişmeye bırakıyoruz.

balığımızı fırından çıkarttığımızda tuz hafif yanmış sararmış gibi olacak




balığımızı sertleşmiş tuzun içinden çıkartmak için çekiç ve keski kullanıyoruz



kırmış olduğumuz tuz kalıbını yavaşca kaldırıyoruz.kimi zaman pulu ve derisi tuza yapışmışta olabilir bunda bir sakınca yoktur.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

balığımızı tuzdan çıkarttıktan sonra uzunca bir bıçak yardımı ile pullarını ve derisini alıyoruz bu çok kolay bir iş.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

sonra balığımızı bir kap içine çıkartıyoruz

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


hen sonda sofraya baba bir salata yapıp balığımızı afiyet ile yiyoruz.

ve balığımızdan geriye kalan

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

ben levreğin böyle yapılmasına bayılıyorum.


tip not:balığı kendi ellerim ile hazırlayıp pişirmiş bulunmaktayım


herkese afiyet olsun.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.