![]() |
Sazan
SAZAN BALIK DOLMASI - 1 (BİLECİK)
Sazan balığı 3-5 kilo Pirinç 1 su bardağı Soğan 4 adet Maydanoz 1 demet Nane 1 demet Dereotu 1 demet Zeytinyağı 1 bardak Tuz Yeteri kadar Kuş üzümü yeteri kadar Şeker Yeteri kadar Biber Yeteri kadar Çam fıstığı Yeteri kadar Salça Yeteri kadar Sazan balığının içi dışı iyice temizlenir. Zeytinyağında soğan kavrulur. İçine fıstık ilave edilir. Fıstıklar sararınca haşlanmış pirinç ilave edilir. Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Üzerine çıkacak kadar su konup, yıkanmış kuş üzümünü, tuzu ve şekeri eklenir. Orta hararetli ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Ateşten alınca baharat, maydanoz, nane ve dereotu kıyılarak katılır. Hepsini birden karıştırıp balığın içi doldurulur. Sazan balığının içi iyice dolunca karnı bir iplikle dikilir. Üzeri salça ile sıvanarak fırına sürülür. Balığın üzeri kızarınca fırından çıkarılıp sıcak ikram edilir. http://www.yemekicmek.com/ sitesinden alınmıştır |
Sazan
KÖZDE AYNALI SAZAN
Bu balık pişirme yöntemini evde yapmanız oldukça zor neden derseniz arazi yapısının buna uygun olmaması derim közde sazan için malzemeler — En az 4 veya 5 kilo gelebilecek bir aynalı sazan — 1/2 kğ domates —5 veya 6 adet tercihe göre acı veya tatlı sivri biber — Bir miktar maydanoz 10 -15 yaprak — 5 – 6 Diş sarımsak — Tuz, Pul biber, Karabiber Yapılışı: Balığın sırt üstü yani karın kısmı yukarıya bakacak şekilde sığabileceği bir alana oldukça bol miktarda köz oluşturabilecek bir ateş yakılır. Balığın derisi yüzülmeden karın boşluğu yani içi temizlenir. Bolsuyla yıkanır balık hazırlandıktan sonra domatesler 4'e bölüp balığın karın boşluğuna koyun aynı işlemi biberler içinde yapın sebzelerin üzerine maydanoz, tuz, pul biber, karabiber ve sarımsakları ekleyin malzemenin tümünü balığın karın boşluğunda harmanlayın yalnız koyduğunuz malzemeler balığın boşluğundan dışarıya taşmamasına dikkat edin harmanlama işlemi bittikten sonra balığın sığabileceği bir çukur oluşturun bu çukurun alt kısmına bir miktar köz koyun ve balığı da bu közün üstüne sırt üstü yatırın sonra balığı taşmayacak şekilde kenarlarında közle besleyin. Dikkat edeceğiniz bir konuda balık ne közlerin dışında kalmalı nede közlerin içinde kaybolmalı yani sıfıra sıfır olmalı köz ve balık ortalama olarak 20 ile 30 dakika arası bir sürede pişer servisi içinde mevsim salata veya soğan,turp ve limon ile servisi yapılır servis içinde oldukça genişi bir tepsi veya altına serilebilecek birkaç kat kağıtta olabilir haydi afiyet olsun. İnanıyorum ki tadına doyamayacaksınız biraz zahmetli bir iş ama oldukça lezzetlidir. http://www.sinankurt.com/main.asp?dey=70&id=10 sitesinden alınmıştır |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.