![]() |
Kabirden Kalkarken
Hz. Muaz, Nebe suresinin (Sura üflendiği gün takım takım kabirlerden kalkıp Mahşere geleceksiniz.) mealindeki 18. ayet-i kerimenin tefsirini Peygamber efendimize sormuş ve şu cevabı almıştır: (Kıyamette ümmetim 12 sınıf olarak haşredilecektir: 1- Kabrinden karnı yılan ve akreplerle dolu haşredilecek olan, zekât vermiyen. 2- Domuz suretinde haşredilecek olan, namaza gevşeklik gösteren. 3- Ağzından kan gelerek haşredilecek olanlar, alış-verişte yalan söyleyip aldatanlardır. 4- El ve ayakları kesik haşredilecek olan, komşularına eza edendir. 5- Leşten daha pis kokar hâlde haşredilecek olanlar, ALLAHü teâlâdan korkmayıp gizlice günah işleyendir. 6- Dili kesik haşredilecek olan, yalan söyleyen, yalancı şahidliği yapan. 7- Dilsiz haşredilecek olan, haklı bir şahidliği yapmıyan. 8- Avret yerinden irin akarak haşredilecek olan, zina eden. 9- Karnı ateşle dolu haşredilecek olan, haksız yere yetim malı yiyen. 10- Yüzleri kızarmış; gözleri yerinden fırlamış; dişleri öküz boynuzu gibi sivrilmiş; dudağı karnına, karnı da uyluğuna sarkmış bir şekilde haşredilecek olanlar, içki içenlerdir. 11- Cüzzamlı, baraslı haşredilecek olan, ana-babasına asi olan. 12- Yüzü dolunay gibi haşredilecek olan, Sıraı şimşek gibi geçip, iyi işler yapan, namazı cemaatle kılan ve günaha tevbe edip ölendir.) [Tibyan] Burada bildirilenler, günah işleyip de tevbe etmeden ölenler içindir. Tevbe edenler veya sevabı günahından daha fazla olan kimseler o şekilde haşredilmezler. (Hac edip de, beni ziyaret etmiyen bana cefa etmiş olur.) [M. Ledünniyye] (Beni vefatımdan sonra ziyaret eden, hayatımda ziyaret etmiş gibidir.) [Beyhekî] (Kabrimi ziyaret edene, şefaatim vacip olur.) [İbni Huzeyme] (Sadece beni ziyaret için gelene kıyamette şefaat etmem vaciptir.) [Taberânî] (İmkânı varken, beni ziyarete gelmiyen, bana cefa etmiş olur.) [İ.Neccar] (Sevap umarak beni ziyaret eden, kıyamette bana komşu olur.) [M. Ledünniyye] YA RABBİ. Sen mahşer gününde yüzü ak olanlardan eyle bizileri… SEN RAHMAN VE RAHİMSİN.SEN TÖVBELERİ KABUL BUYURANSIN. Amin. |
Kabirden Kalkarken
1- Kabrinden karnı yılan ve akreplerle dolu haşredilecek olan, zekât vermiyen.
2- Domuz suretinde haşredilecek olan, namaza gevşeklik gösteren. 3- Ağzından kan gelerek haşredilecek olanlar, alış-verişte yalan söyleyip aldatanlardır. 4- El ve ayakları kesik haşredilecek olan, komşularına eza edendir. 5- Leşten daha pis kokar hâlde haşredilecek olanlar, ALLAHü teâlâdan korkmayıp gizlice günah işleyendir. 6- Dili kesik haşredilecek olan, yalan söyleyen, yalancı şahidliği yapan. 7- Dilsiz haşredilecek olan, haklı bir şahidliği yapmıyan. 8- Avret yerinden irin akarak haşredilecek olan, zina eden. 9- Karnı ateşle dolu haşredilecek olan, haksız yere yetim malı yiyen. 10- Yüzleri kızarmış; gözleri yerinden fırlamış; dişleri öküz boynuzu gibi sivrilmiş; dudağı karnına, karnı da uyluğuna sarkmış bir şekilde haşredilecek olanlar, içki içenlerdir. 11- Cüzzamlı, baraslı haşredilecek olan, ana-babasına asi olan. SeLamun aleykum kardes paylasım için tesekkürlerr Allah bizleri günaha düşmekten korusun ,, burada zikrediLen kötü amelleri yapmaktan korusun ... selam ve dua ile... |