![]() |
Cehalet Hastalığı Ve Tedavisi
Cahil kalbi hasta kimsedir . Alimler ise doktorlardır . Yarım ilim sahibi tam tedavi yapamaz , Gerçek alim ise her hastayı değil , tedavisi mümkün olan ve kendi branşındaki hastayı kabul ve tedavi eder . TEDAVİ İMKANI BULUNMAYAN HASTALIKLARLA UĞRAŞARAK ZAMANINI BOŞ YERE HARCAMA !! Cahillik hastalığı da türlü türlüdür . Bunlardan yalnız bir tanesinin tedavisi mümkündür . 1 - ) Cehalet hastalığına yakalananlardan bir kısmı soru ve itirazlarını karşısındakileri çekemedikleri için yaparlar . Onlara ne kadar güzel karşılık verirsen ver sadece onun düşmanlık ve hasedini arttırırsın . BÖYLELERİYLE MUHATAP OLMAMAK ONLARI HASTALIKLARIYLA BAŞBAŞA BIRAKMAKTIR. 2 - ) Bazı cahillerin hastalığı ise AHMAKLIĞINDAN ileri gelir . Bunların da tedavisi mümkün değildir . Hz. İsa (a.s.) der ki : ‘’Ben ölüleri dirilttim fakat ahmak kimseyi tedavide aciz kaldım’’ buyurmuştur. 3 -) Cahillerden bir kısmı da gerçeği arayan kişilerdir . Büyüklerin sözlerini anlamadıkların da kusuru kendilerinde bulur , sorularını faydalanmak için sorarlar . Ancak kavrayış düzeyleri yüce hakikatleri anlamaktan acizdirler . Resulullah (s.a.v) buyurdu ki : ‘’ Biz peygamberler insanların akli seviyelerine göre konuşmakla emrolunduk ‘’ buyurduğu gibi sende muhatabının seviyesine göre konuş 4 - ) TEDAVİSİ MÜMKÜN OLAN CEHALET HASTALIĞI ; Bu samimi olarak gerçeği arayan akıllı ve anlayışlı kimselerdir . Hased , öfke , ihtiras sahibi değillerdir . Dünyada mal , mülk ve nefsinin arzularına körü körüne bağlanmadan doğru yolu aramaktadır . Soru ve itirazları karşısındakileri denemek için veya zor durumda bırakmak için değil , gerçeği öğrenmek içindir . İŞTE BU ANLAMDAKİ CEHALETİN TEDAVİSİ MÜMKÜNDÜR. ONLARLA KONUŞMAK VE ONLARA YARDIMCI OLMAK ALİM İÇİN BORÇTUR. ( İMAM-I GAZALİ ) |