![]() |
Şehid Ve Ölü Sayısı
Şehid ve ölü sayısı Harp sonunda 1600 kişilik İslâm ordusunun yirminin üzerinde şehid vermiş olduğu görüldü. Buna karşılık, müdafaada bulunan ve harbi kendi kalelerinde kabul etmek gibi bir avantaja sahip olan 20.000 kişilik Yahudi ordusunda ölü sayısı ise 93ü buluyordu. Bu parlak muzafferiyet neticesinde Hayber de İslâm devleti hudutları dahiline alınmış oldu. Resûl-i Kibriyâ Efendimiz, henüz Hayberden ayrılmamıştı. Câfer bin Ebî Talib başkanlığındaki Habeşistan muhacirleri çıkıp geldiler.Resûl-i Ekrem Efendimiz bundan son derece memnun oldu ve bu sevincini şöyle izhar etti: "Bilmem bu iki şeyden hangisi ile sevineyim? Feth-i Hayber'e mi, yoksa Câfer'in gelişine mi?" buyurdu. Medineye gelindikten sonra, Hayber fethine katılan mücahid muhacirlerden bazıları, Habeşistan muhacirlerine, "Biz hicrette sizi geçmişizdir" dedikleri duyulmuştu. Hattâ bir gün,Hz. Câfer bin Ebî Talib'in Habeşistana hicret etmiş bulunan hanımı Hz. Esmâ, Hz. Hafsanın ziyâretine gitmişti. Orada Hz. Ömerle karşılaşmıştı.Hz. Ömer onun Esmâ bint-i Umeys olduğunu öğrenince, "Bizler, hicrette sizleri geçmişizdir. Bu sebeple de, Resûlullah Aleyhisselâma sizden daha yakınız" demişti. Hz. Esmâ buna kızmış ve Hayır! Gerçek senin bildiğin gibi değildir! Vallahi, sizler Resûlullahın yanında bulunuyordunuz da, o sizin aç olanlarınızı doyuruyor, cahillerinizi de vâaz ve nasihat ederek yetiştiriyordu. "Bizler ise, dinimiz yolunda uğradığımız düşmanlıklar yüzünden Habeş ülkelerine gitmek zorunda kalmıştık. Bunu da ancak, Allah ve Resûlünün rızasını kazanmak yolunda göze almıştık" dedikten sonra şunu ilave etmişti: Vallahi, ben senin bu dediklerini Resûlullaha söyleyeceğim ve bunun doğru olup olmadığını soracağım! O sırada Resûl-i Kibriyâ Efendimiz geldi. Esmâ bint-i Umeys, Hz. Ömer'in kendisine söylediklerini nakletti. Resûl-i Ekrem, "Buna karşılık sen ona ne söyledin?" diye sordu. Hz. Esmâ, "Ben de ona şöyle şöyle cevap verdim" dedi. Bunun üzerine Resûl-i Kibriyâ Efendimiz Hz. Esmâ'ya, "Bu hususta, bana sizlerden daha yakın kimse yoktur" buyurduktan sonra ilâve etti: "Ömer ve arkadaşlarına bir hicret sevabı vardır. Siz gemi halkına ise, iki hicret sevabı vardır!" Bunu duyan Habeşistan'dan gelen Müslüman muhacirler de son derece sevindiler. Bu da Müslümanların hicrete ne derece ehemmiyet verdiklerini açıkça göstermektedir. Salih SURUÇ Önceki konu ile alakalı olduğu için http://www.ebediyyen.biz/showthread.php?t=25000 link eklenmiştir! |