![]() |
Üç Suale Tek Cevap
Bir grup felsefeci, “Şems-i Tebrîzî” hazretlerine geldi bir gün. Bir tanesi öne çıktı: - Size, üç suâlimiz var. - Peki sor bakalım. O esnada “bir kerpiç” vardı mübareğin elinde. Onunla talebesine teyemmüm dersi veriyordu. Felsefeci sordu: - “Allah vardır, görünmez” diyorsunuz. Peki görünmeyen şeye nasıl inanıyorsunuz? - Pekâlâ, ikinciyi sor. - “Şeytan ateşten yaratıldı” dersiniz. Sonra da, onun ateşte yanacağını söylersiniz. Hiç ateş, ateşi yakar mı? - Üçüncü suâlin nedir? - “İslâmda kul hakkı var. Âhirette, hakkı olan hakkını alacak” dersiniz. Hâlbuki bırakın insanları kendi hâllerine. Canları ne isterse, yapsınlar. - Başka var mı? - Hayır, yok. O zaman büyük velî, elindeki kerpici kaldırıp adamın başına vurdu. Adamın başı acıdı tabii. Ve koşup kadıya şikâyet etti. Kadı, (hâkim) hazret-i Tebrîzî’yi çağırdı mahkemeye. - Bu kimseye vurdunuz mu? - Evet. - Niçin vurdunuz? - Üç sualine tek cevap verdim. - Nasıl yâni? - Bu adam; “Görünmeyen Allaha nasıl inanıyorsunuz?” dedi. Cevâben kerpiçle vurup acıttım başını. Göstersin başının acısını. Kadı felsefeciye döndü. - Ne diyorsun? - Başım acıdı, ama gösterilmez. Buyurdu ki: - Allah da vardır, ama görünmez. Ve devam etti: - Bu adam; “Şeytân, ateş cinsinden olunca Cehennem ateşinden zarar görmez”, diyor. Hâlbuki kendisi de topraktan yaratıldı. Bu kerpiçle niçin başı acıdı? Sordu yine: - Bu kişi, “Âhirette hesap falan yok. Bırakın, kim ne isterse yapsın”, diyor. Mâdem öyle, benim canım ona vurmak istedi ve vurdum. Niçin size şikâyet ediyor? Felsefeci mahcuptu. Başını önüne eğdi. |