ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Makarna & Pilav (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=690)
-   -   Makarna Soslarının Yapılışı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=366150)

Prof. Dr. Sinsi 08-01-2012 08:40 PM

Makarna Soslarının Yapılışı
 
Çılgın Makarna Soslarının Yapılışı BOLONEZ SOS

Malzemeler

1 litre

100 gram margarin

250 gram yağsız dana kıyması

20 gram rendelenmiş soğan

1 diş ince kıyılmış sarımsak

400 gram rendelenmiş domates

4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber

½ çorba kaşığı tuz

45 ml domates sosu

1 adet defne yaprağı


Yapılışı

Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...


DOMATES SOSU

Malzeme

5 litre

300 gram margarin

400 gram havuç (küp şeklinde)

200 gram kereviz (küp şeklinde)

40 gram rendelenmiş soğan

1 adet ince kıyılmış sarımsak

1 adet defne yaprağı

1 dal taze kekik

400 gram un

600 gram domates püresi

50 gram toz şeker

½ çay kaşığı tuz

1 çimdik karabiber

3 lt et suyu


Yapılışı

Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.

Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.


MİLANEZ SOS

Malzeme

1/2 litre

50 gram margarin

200 gram ince doğranmış mantar

100 gram dana janbon

200 gram domates

1 çay kaşığı karabiber

½ ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz


Yapılışı

Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.


NAPOLİTEN SOS

Malzeme

1 litre

50 gram margarin

400 gram domBOLONEZ SOS

Malzemeler

1 litre

100 gram margarin

250 gram yağsız dana kıyması

20 gram rendelenmiş soğan

1 diş ince kıyılmış sarımsak

400 gram rendelenmiş domates

4 adet ince dilimlenmiş çarliston biber

½ çorba kaşığı tuz

1 adet defne yaprağı

45 ml domates sosu


Yapılışı

Margarini bir tavada kızdırın. Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsağı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun. Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın. Ateşi kısın, 15 dk daha pişirip, içine tuz, karabiber ve defne yaprağı ilave edin. Önceden hazırlanan domates sosunu katın. Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. Artık servise hazır...


DOMATES SOSU

Malzeme

5 litre

300 gram margarin

400 gram havuç (küp şeklinde)

200 gram kereviz (küp şeklinde)

40 gram rendelenmiş soğan

1 adet ince kıyılmış sarımsak

1 adet defne yaprağı

1 dal taze kekik

400 gram un

600 gram domates püresi

50 gram toz şeker

½ çay kaşığı tuz

1 çimdik karabiber

3 lt et suyu


Yapılışı

Derin bir tavada margarini kızdırın. Havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik, soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın. Unu katıp, sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın. Domates püresini ekleyip karıştırın. Et suyunu bir taşım kaynatın. Sıcak et suyunu, hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz. Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini alın. İnce bir süzgeçten geçirip, süzün. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.

Bu sosu daha az malzeme ile bir kullanımlık hazırlayabileceğiniz gibi yukarıdaki ölçüler ile yapıp daha sonraki kullanımlarınız için hazır olarak saklayabilirsiniz.


MİLANEZ SOS

Malzeme

1/2 litre

50 gram margarin

200 gram ince doğranmış mantar

100 gram dana janbon

200 gram domates

1 çay kaşığı karabiber

½ ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz


Yapılışı

Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapın.


NAPOLİTEN SOS

Malzeme

1 litre

50 gram margarin

400 gram domates

5 gram sarımsak

3 adet çarliston biber dilimlenmiş

500 ml domates sos

1 bağ maydanoz ince kıyılmış

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber


Yapılışı

Margarini bir tencerede kızdırın. Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın. Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın. Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.


VİNEGRET SOS

Malzeme

1 litre

200 ml sirke

700 ml zeytinyağı

75 gram ince kıyılmış soğan

50 gram ince kıyılmış kapari

1 çimdik tuz

1 çimdik karabiber

¼ kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı toz hardal


Yapılışı

Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.

NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır.ates

5 gram sarımsak

3 adet çarliston biber dilimlenmiş

500 ml domates sos

1 bağ maydanoz ince kıyılmış

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber


Yapılışı

Margarini bir tencerede kızdırın. Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın. Sarımsağı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın. Domates sosunu ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.


VİNEGRET SOS

Malzeme

1 litre

200 ml sirke

700 ml zeytinyağı

75 gram ince kıyılmış soğan

50 gram ince kıyılmış kapari

1 çimdik tuz

1 çimdik karabiber

¼ kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı toz hardal


Yapılışı

Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırın. Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın. Sosunuz servis hazır, afiyet olsun.

NOT: Bu sos makarna salatalarında kullanılır.

______________________________ ___







Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.