![]() |
Et Üretimi Artışı Hastalık Riskini Artırabilir
BM Gıda ve Tarım Örgütü, hayvanların aşırı kalabalık çiftliklerde yetiştirilmesinin, hayvanlardan insanlara geçen hastalık riskini artırabileceği uyarısında bulundu.
Örgütün çiftlik hayvanlarıyla ilgili uzmanı Joachim Otte, ete talebin artması sonucu hayvanların bazı teknolojilere dayanarak yetiştirildiğini hatırlattı. Otte, "Ancak hayvanların büyük ölçekli sanayi üretim birimlerinde aşırı kalabalık ortamlarda yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır" dedi. Otte, halk sağlığını korumak için bu tesislerde hayvan hastalıklarının daha iyi izlenmesi ve biyogüvenliğin artırılması gerektiğini kaydetti. Domuz ve kümes hayvanları tüm dünyada en hızlı büyüyen sektörler ve son 10 yılda yıllık üretim artışı yüzde 4. Sanayileşmiş ülkelerde kümes hayvanlarının büyük bölümü, 15 - 50 bin havyan kapasitesine sahip tesislerde yetiştiriliyor. Bu da hayvanlar arasında hastalıkların yayılma riskini artırıyor. Bazı grip virüsleri de ticari kümes hayvanları arasında hayli yaygın. Bu durumun insanlarda bir salgının başlamasına yol açabileceği uyarısında bulunuluyor. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.