ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Serbest Forum (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=151)
-   -   Kış Mevsiminde Ortaya Çıkan Gizli Tehlike: &Quot;Rüzgar Ve Etkileri&Quot; (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=364091)

Prof. Dr. Sinsi 08-01-2012 04:21 AM

Kış Mevsiminde Ortaya Çıkan Gizli Tehlike: &Quot;Rüzgar Ve Etkileri&Quot;
 
Rüzgâr; harekette olan havadır. Bu hareket bir doğrultuda olup daima yataya yakındır. Rüzgârın eğimi birkaç dereceyi geçmez.

Ancak motosiklet üzerine çıktığımızda rüzgarın bize etkisi, hem eğimi hem de şiddeti açısından yüksek miktarda artar..

Tüm bu faktörler birleştiğinde ise kışın özellikle sabahları düşük derecede olan sıcaklık, motosiklet üzerindeki hızımız arttıkça bakın nasıl bir değişime uğruyor..

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Yukarıdaki çizelgede görüleceği gibi, hava sıcaklığı, insan, malzeme, araç ve yiyecek maddeleri üzerine, rüzgârın hızına bağlı olarak değişik kuvvetlerde etki yapmaktadır. Yukarıdaki çizelge bütün motosiklet kullanıcıları tarafından çok iyi bilinip uygulandığı sürece soğunun olumsuz etkilerinden korunmak mümkündür.

Soğuk ısırması denilen olay, oldukça ılık havalarda bile rüzgârın vücudun korunmasız kısımlarına nüfuz ettiği durumlarda meydana gelebilir.
Örnegin; Şayet rüzgâr sakin ve sıcaklık -29 C ise, dondurucu rüzgâr etkisi çok azdır. Ancak aynı ısı derecesinde rüzgâr saatte 40 Km. süratte esiyor ise dondurucu rüzgâr halinde oluşan ısı derecesi -59 C olur. Bu koşullar altında tehlike büyüktür ve bu ısıya maruz kalan vücut 30 saniye içinde donabilir.

Neticede rüzgara karşı koruma önlemleri almak sizi donmaktan kurtarır.
Eğer donacak kadar soğuk havada motosiklete zaten binmiyorsanız, unutmayın ki motosiklete binmeden ki ortam sıcaklığı örneğin, 4 derece iken (ki çoğu sonbahar ve kış sabahı oluşan bir sıcaklıktır) 65 km/sa hıza ulaştığınızda tamı tamına 4,5 kat azalacak yani -13 dereceye ulaşacak ve bu durum uzuvlarınızı anında dondurmasa bile en basiti parmaklarınızı hissizleştirerek fren manetini istediğiniz kadar sıkamamanıza, gaz kolunu düzgün kontrol edememenize neden olarak kazalara sebebiyet verebilir..

Önemli bulduğum için paylaşmak istedim..

Kısmen kaynak: Üye Olmayanlar Forumumuzdaki Linkleri Göremez. 10 saniyenizi ayırarak üye olun...]

alıntıdır...


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.