Günler öncesinden duyurusu yapılan
Google’ın Android etkinliği nihayet gerçekleşti. Daha önce de çeşitli etkinliklerde ve videolarda ön incelemeleri yapılan, daha kapsamlı cihazlar için geliştirilen
Android 3.0 Honeycomb bu etkinlikte resmen duyuruldu. Ayrıca
Android Market’in web mağazası da hizmet vermeye başladı.
Andy Rubin’in konuşmasıyla başlayan ve
Hugo Barra’nın sunumuyla devam eden etkinlikte
Android 3.0 Honeycomb incelendi ve geliştiricilerin Honeycomb için uyarlanmış uygulamaları katılımcılara tanıtıldı.
Android 3.0 SDK’sı henüz yayınlanmamış olsa da uygulama krizine mahal vermemek için Google tarafından geliştiricilere sunulduğu düşünülüyor. Yeni Android versiyonu için optimize edilen uygulama ve geliştirici listesiyse şöyle;
- AccuWeather
- CNN
- Disney Mobile
- The Economist
- Fuze Box
- Glu Mobile
- Google Body
- Grocery IQ
- Intuit
- Ngmoco
- Pulse News
- QuickOffice
- Time Magazie
- TouchType
- Trendy Entertainment (Dungeon Defenders)
- War Drum Studios
- WeatherBug
- Zynga
Bu uygulama ve geliştiricilere ek olarak Google uygulamaları da Honeycomb için düzenlendi.
Youtube, Music ve
Google Books uygulamaları da
3D animasyonlarla güçlendirildi. Tüm bu uygulamalara ek olarak
50 geliştiricinin Honeycomb için uygulamalarını
Mobil Dünya Kongresi 2011’de duyuracağının da müjdesi verildi.
Etkinlikte yapılan incelemelerde de görünen o ki Android 3.0 Honeycomb beraberin birçok yenilik ve özellik getirecek. Yeni Android versiyonuyla beraber gelecek başlıca yenilikler şöyle;
- Ekranın sol altına yerleştirilen butonlar sayesinde cihazın kullanımı kolaylaştırılmış. En soldaki buton geri işlevine, ortadaki buton ise Home tuşu özelliği sahip. Sağdaki buton sayesinde ise Multi-Tasking oldukça işlevsel ve basit bir hal alıyor. Tek buton üzerinden açık uygulamalar ve bu uygulamaların önizlemelerine ulaşabiliyor.
- Widget’lara sürükleme özelliği kazandırılarak tek widget üzerinde daha çok belge, mail ya da haber görüntülenebiliyor. Bu özellik sadece mevcut yardımcı uygulamalar (Takvim) ve Google Widget’larında (Gmail vb.) bulunsa da geliştiriciler de kendi uygulamalarının widgetlarını bu özellikle zenginleştirebilecekler.
- Ayarlar menüsüne ekranın sağ altından kolayca ulaşılabiliyor.
- Music uygulaması 3D animasyonlarla geliştirilmiş.
- Uyarılar bölümüne ekranın sağ altından ulaşılabiliyor. Açık Uygulamalar önizleme olarak görüntüleniyor ve tek tek temizlenebiliyor.
- Renderscript teknolojisi sayesinde muhteşem bir Kullanıcı Arayüzü geliştirilmiş. Bununla beraber Youtube, Google Books gibi uygulamalara 3D animasyonlar eklenmiş.
- Yeni Stack Widget’lar sayesinde Youtube, Google Books ve CNN gibi uygulamaların widgetlarında birden fazla haber, video ya da kitap tek alan üzerinde görüntülenebiliyor. Ayrıca Google Books üzerinde görüntülenen kitaplar da Renderscript ile düzenlenmiş gerçekçi animasyonlarla okunabilecek.
- Normal Android versiyonlarında çalışabilen uygulama ve oyunlar Android 3.0 için optimize edilmese bile sorunsuz bir şekilde çalışabilecek.
- Google Talk uygulamasına Görüntülü Görüşme özelliği eklenmiş.
- CNN iReport Android 3.0 Honeycomb uygulamasından CNN’in uluslararası veya Amerika yayınları canlı olarak izlenebilecek.
Android 3.0 Honeycomb’a ait incelemeler ve geliştiricilerin demolarından sonra
Chris Yerga beklenen
Android Market Web Mağazasını resmen duyurdu. Google hesabınızla bağlanıp alışveriş yapabileceğiniz bu mağazayı maalesef bizler kullanamayacağız. Çünkü Google hesabınıza bir cihaz eklemek için cep telefon numaranızı girmeniz gerekiyor. Listelerde ise
Türkiye ve
Türk operatörleri yer almıyor. Android Market web mağazası ve Android Market’in yeni özellikleri;
- Web mağazası üzerinden sahip olduğunuz cihazlardaki Market’te yapabileceğiniz herşeyi ve daha fazlasını bu mağazada gerçekleştirebilirsiniz.
- Herhangi bir uygulamayı satın aldığınızda ya da yükleme komutu verdiğinizde uygulama direk telefonunuza yüklenmeye başlıyor.
- Daha önceden satın aldığınız ya da yüklediğiniz uygulamaların geçmişi tutuluyor.
- Tek Google hesabına birden fazla cihaz eklenebiliyor.
- Beğendiğiniz uygulamayı çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde paylaşabiliyorsunuz.
- Paylaştığınız uygulama linkleri hem telefonunuzda hem de bilgisayarınızda görüntülenebiliyor.
- Uygulama içi satın alma özelliği yakında uygulanabilecek!
Android 3.0 Honeycomb versiyonunu taşıyan tablet bilgisayarların sayısı sınırlı olsa da
MWC 2011’de yeni cihazların duyurulması ve Honeycomb’a uyarlanan uygulama sayısının artmasıyla Android’in tablet bilgisayar sektöründeki boşluğu doldurabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca Android Market’in web mağazasıyla daha geniş alanlara yayılmasının geliştirici desteği açısından önemli bir adım olmasını ümit ediyoruz.