ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=345834)

Prof. Dr. Sinsi 07-28-2012 01:53 PM

Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler
 
Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler Nedir

Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler



Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri;


Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır.


Çay : Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.


Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır.


Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir.


Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.


Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.


Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.


Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.


Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.


Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.


Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.