![]() |
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Ürünler
İç Anadolu Bölgesinde Nerede Hangi Ürünler Yetişir?
Tarım ürünleri içinde tahıllar başta gelir. Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir. Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır. Düzlüklerin geniş yer kapla*ması makineli tarımı kolaylaştırmıştır. Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır. Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir. Şeker pancarının özellikle Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır. İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur. Türkiye'nin tahıl ambarıdır. Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır. Bölgede buğday nadas yöntemiyle yetiştirilir. Alan bakımından nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgemizdir. Bölgede yaz kuraklığının erken başlaması sebze türü bitkiler üzerinde olumsuz etki yapar. Tarım ürünleri: Buğday: İklim buğdaya elverişlidir. Sulanan toprak oranının azlığı alanları arttırmıştır . Arpa: Bira yapımı için sulanan verimli topraklara ekilir. Bu yönüyle endüstri bitkisidir. Şeker Pancarı: Ankara,Eskişehir, Kayseri, Konya ve Niğde illerinde üretilen pancar, tarlaya genelde yılda bir ekilir. Çünkü fabrikalar, her yıl değişik yörelerin pancarlarını alır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.