ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   İslami Genel Konular (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=324)
-   -   Namazı Bozan Şeyler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=34449)

[KAPLAN] 12-22-2007 12:45 AM

Namazı Bozan Şeyler
 
NAMAZI BOZAN ŞEYLER

Namazı bozan şeyler:
l. Unutarak da olsa konuşmak,
2.Peygamberimizden nakledilmeyen ve insanların sözlerine benzeyen duâlarla duâ etmek,
3.Ah! Oh! Üf! gibi ünlemler kullanmak ,
4.Cennet ve Cehennemi düşünmek gibi şeyler dışında, mesela bir yerinin acımasından ağlamak,
5.Özürsüz yere boğazını temizlemek,
6.Aksiran kimseye karşılık olarak "Yerhamükellah" ya da benzeri bir şey demek
7.Şaşırtıcı bir habere "Sübhanellah" gibi bir ünlemle karşılık vermek;
8.Birisinin ölüm haberine "istirca"da bulunmak, yani "innâ lillahi ve innâ ileyhi râciun" demek
9.Sevinçli bir habere "elhamdülillah" demek ,
10.Allah'tan başka ilah var mıdır? Sorusuna "Lâilâhe illallah" demek ,
11.Canını sıkan bir söze "lâhavle velâ kuvvete..." demek, (Bu altı maddedeki cümleleri, namazda olduğunu duyurmak için söylerse namazı bozulmaz),
12.Imamından başkasının yanlışını düzeltmek,
13.Selâm vermek, selâm almak,
14.Mushafı yüzünden okumak, (yazıya bakıp ta anlamını kavramak bozmaz),
15.Yemek, içmek (ağzında kalan nohuttan küçük şeyi yutmak bozmaz),
16.Pis yere secde etmek,
17.Dışarıdaki kimseyi namazda olup olmadığı konusunda şüpheye düşürecek ölçüde hareket ve davranışta bulunmak (Amel-i kesîr),
18.Bir namazda iken diğerine başlamak.
Namazla Ilgili Diğer Bazı Konular
Nafile namazlarda kıyamı, yani "Fâtiha"dan sonra okunan sureyi uzatmak, rekatleri çogaltmaktan iyidir.
Nafile kılan, namazını bitirmeden bozsa, onu kaza etmesi vacip olur.
Oturduğu yerde nafile namaz kılmak caizdir, mekruh değildir.
Dört namazı özrü olmaksızın oturarak kılmak câiz değildir:
1. Farzı,
2. Vacibi,
3. Adağı,
4. Sabah namazının sünnetini.
Sabah namazı vaktinde kılınamazsa, o günün öglesine kadar sünnetiyle beraber kılınır.
Geçmiş namazların farz ve vaciplerini kaza etmek gerekir.
Namazda yanılma secdesini gerektiren birden çok yanılmaya, bir secde yeterlidir.
Namazı ayakta kılmaya güç yetiremeyen, oturarak kılar, ona da güç yetiremeyen, yüzü kıbleye gelmek üzere başı ile ima ederek kılar. Onu da yapamayan namazlarını sonraya bırakır, gözü ve kaşı ile ima etmez.
Kur'ân-ı Kerim'de ondört yerde geçen secde âyetlerinden birini okuyan ya da dinleyen, namazın bir tek secdesi gibi bir secde yapar.
Sefer müddeti yolculuğa çıkanlar, dört rekâtli farz namazlarını iki rekât olarak kılarlar. Üç rekât olanlar ise yine üç rekât olarak kılınır.

b@ron 08-18-2009 04:31 PM

Cevap : Namazı Bozan Şeyler
 
Sual: Size göre namazı bozan şeyler nelerdir?
CEVAP
Dinimiz nakle dayanır, şahsi görüşlerin dinde yeri yoktur. Bazı kimseler sanki dinimizde delil bir tane imiş gibi, (bu yazdığınız Kur’anın hangi ayetinde bildiriliyor) diye soruyorlar. Kur’anı kerimde namazı bozan şeyler, namazın farzlarının, mekruhlarının, sünnetlerinin neler olduğu, namazın nasıl kılınacağı yazılmaz. Peygamber efendimiz bunu bildirmiş, âlimlerimiz de bunları bize açıklamışlardır. Aşağıdaki yazı muteber fıkıh kitaplarından alınmıştır.
Namazı bozan şeyler
Namazı bozan şeyler daha çok ise de, başa gelebilenler şunlardır:
1-Konuşmak.
2-Kendisi işitecek kadar gülmek.
3-Bir farzı terk etmek. [Mesela rüku’a varmadan secdeye gitmek]
4-Dünya işi için veya ağrı, üzüntü sebebi ile, yüksek sesle ağlamak. [Sessizce gözyaşı dökmek veya ahireti düşünüp sesli ağlamak bozmaz.]
5-Ah, of diyerek inlemek veya uf diye sıkıntıyı bildirmek. [Hasta, elinde olmadan ah, of der ve ağlarsa bozulmaz.]
6-Özürsüz öksürmek.
7-Amel-i kesîr sayılacak bir iş yapmak. [Mesela bir rükünde, üç kere bir yerini kaşımak veya kapalı kapıyı açmak.]
8-Kendi işitemeyecek kadar sessiz okumak.
9-İmâmdan ileri durmak.
10-Özürsüz bir saf kadar yürümek.
11-Saçını veya sakalını taramak
12-Çocuğunu kucaklamak.
13-Bir şey yiyip içmek.
14-Diş arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak.
15-Ağzındaki şeker gibi bir şeyin lezzetini duyup, suyu boğazına kaçmak
16-İki eliyle başındaki takkesini çıkarıp giymek.
17-Özürsüz, göğsünü kıbleden çevirmek. Yüzünü veya başka uzvunu çevirmek bozmaz, mekruh olur. Elinde olmadan çevrilince, bir rükün devam ederse, bozar.
18-Secdede iki ayağını yerden kaldırmak.
19-Kur'anı, mânası bozulacak kadar yanlış okumak.
20-Kadın, çocuğunu emzirmek.
21-Başkasının sözü ile yerini değiştirmek.
22-Ceketini giymek.
23-İmâmdan başkasının duâsına âmîn demek.
24-Necasetli yerde durmak veya necasetli yere secde etmek.
25-Bir rükünde, üç kere sübhânallah diyecek kadar avret yeri açılırsa veya bedeninde, elbisesinde namazı bozacak kadar necâset varsa veya [aynı imama uymuş olan] kadınla bir hizâda durursa bozulur.
26-İmâm, bir rükne başlamadan önce, bu rükne başlayıp bitirmek.
27-Manayı bozacak şekilde tegannî ile okumak. Tegannî ile okuyan bir imam arkasında kılınan namazın tekrar kılınması lâzımdır. ( Halebî)



Kelimelerin açıklanması:
Amel-i kesir: Namazı bozan çok hareket.
Rükün: Namazın içindeki bir farz.
Rükû: Namazda, elleri dize koyup yaklaşık 90 derece eğilmek.
Necaset: Gaita, idrar, kan gibi pislik.
Tegannî: Tegannî, ırlamak, sesini hançeresinde tekrarlayıp türlü sesler çıkarmaktır. Yani, mûsikî perdesine uydurmak için, hareke, harf ve med [uzatmak] eklemek veya çıkarmak suretiyle kelimeleri bozmak demektir.
Fıkıh: Dinde yapılması ve yapılmaması gereken işleri bildiren ilim. Bu ilimden kendisine lazım olanları öğrenmek farzdır.

Sual: Kadının sarkan saçının dörtte biri, bir rükün kadar açık olursa, namazının bozulacağını bildirdiniz. Rükün nedir?
CEVAP
Namazın içindeki farzlara rükün denir. Hepsi beştir: Kıyâm, kıraat, rükü’, sücûd ve son teşehhüdde oturmak. Kıyâmda saçı açılan kadın, bir âyet okuyacak kadar zaman içinde saçını kapatamazsa, namazı bozulur. Teşehhüdde otururken, saçı açılırsa, ettehıyyatüyü okuyacak kadar bir zaman içinde, saçını kapatamazsa, namazı bozulur. Kaç rek’at kıldığını şaşırıp, namaz içinde düşünen kimse, sonraki rüknün veya vâcibin, bir rükün zamanı kadar gecikmesine sebep olursa, bu arada, âyet ve tesbîh okusa bile, secde-i sehv yapması gerekir.

Sual: Namaz kılarken küçük çocuğum secde esnasında sırtıma bindi. Secdeden doğrulurken düşmesin diye bir elimle tuttum. Çocuk yavaşça düştü. Namazım bozuldu mu?
CEVAP
Namaz bozuldu. Tekrar kılmanız gerekirdi. Tekrar kılmamışsanız, kaza etmeniz gerekir. (Halebi)

Sual: Ağlamak, namazı bozar mı?
CEVAP
Ağrı, üzüntü sebebiyle, namazda sesli ağlamak namazı bozar. Sessiz gözyaşı ile ağlamak veya cenneti veya cehennemi hatırlıyarak sesli ağlamak namazı bozmaz. (Dürr-ül muhtâr)

Sual: Namaz kılarken düşen takkeyi iki el ile almak namazı bozar mı?
CEVAP
Bir el ile alıp koymalıdır. Bazı âlimler, iki elin bir hareketi bozar demişlerdir. Onun için iki el ile almamalıdır.

Sual:1-İkinci rekatte rükuyu unutup direkt secdeye giden, 3.cü rekatte rükuyu unuttuğunu hatırlarsa, ne yapması lazım?
CEVAP
Rükuyu unutunca telafisi mümkün değildir, namaz bozulur.

2-Namazın bir rekatında 2 secdeyi de yapmadığını hatırlayanın ne yapması lazım?
CEVAP
Rükuyu unutmak gibidir. Namaz bozulur.

Sual: (Namazda üç kere el kaldırılırsa, namaz bozulur.) Peki esnerken ağzımızı kapatmak için kaldırdıklarımız dahil mi? Meselâ 2 kere bir yerimizi kaşımak için kaldırdık, bundan sonra 4 kere de esnerken ağzımızı kapamak için kaldırsak namaz bozulur mu?
CEVAP
4 kere değil bir kere aynı rükünda esnerken kapattınız, iki kere de kaşındınız, elinizi üç kere kaldırmış oldunuz. Namaz bozuldu. Bir kaldırışta beş kere kaşımak bozmaz.

Sual: Namazda yaşlı veya hasta olanlar ağrılarından dolayı, ah, of aman, aman ya rabbi, gibi sözleri sarf ediyorlar, namazı bozar mı?
CEVAP
Ah, of gibi inlemek bozar. Uf diye sıkıntıyı bildirmek bozar. Hasta, elinde olmıyarak ah, of derse bozulmaz.

Sual: Namazı bozan ameli kesir nedir?
CEVAP
Ameli kesir, fazla iş, fazla hareket demektir, namazı bozar. Ameli kalil ise, az iş, az hareket demektir, namazı bozmaz. İki el ile yapılması adet olan işler, ameli kesir, bir el ile yapılan işler ise ameli kalildir. Diğer adı ameli yesirdir.

Mesela, sarık sarma, elbise giyme, düşmekte olan pantolonunu bağlama veya düğmeleme gibi iki el ile yapılması gereken işler, bir el ile de yapılsa ameli kesir olur. Yani namazı bozar.
Tek el ile yapılan işler ise, iki el ile yapılmış olsalar bile ameli kalildir. Mesela pantolonun fermuarını kapatma, düşen sarığını başına koyma, elektrik düğmesinin yanında namaza duran kimsenin, duvardaki düğmeye basıp elektrikleri yakması veya söndürmesi, ameli kalildir, namazı bozmaz.
Sual: 1-Abdestli iken burundan, burun sıvısıyla birlikte bir miktar kan pıhtısı vs.gelse abdest bozulur mu?
CEVAP
Bozulmaz. Sümük içindeki kan bozmaz. Burun kanaması bozar.

2-Namaz kılarken gaz kaçıyor, namaz bozulur mu? CEVAP
Gaz çıkıyorsa namaz bozulur. Eğer elinizde olmadan çıkıyorsa, özürlü sayılırsınız. O zaman her vakitte abdest almanız gerekir. Yahut Maliki mezhebini taklit ederseniz özürlü olduğunuz için gaz çıkması abdesti bozmaz.

burak97 08-18-2009 04:43 PM

Cevap : Namazı Bozan Şeyler
 
Payaşım İçin saol


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.