![]() |
Haccın Ve Umrenin Ruhu
Haccın ve Umrenin Ruhu http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg İmam Şiblî hacca gidip gelen adama sorar: - Haccetmek için ne yaptın? - Guslettim, ihrama girdim, iki rekât namaz kıldım ve telbiye ettim. - Bunlarla haccı akdettin mi? - Evet. - Peki, yaratıldığından beri bu ahdine aykırı bütün akitleri bozdun mu? - Hayır. - Sen akdetmemişsin. - Sonra ihram için elbisesini çıkardın mı? - Evet. - Yaptığın her işten de soyundun mu? - Hayır. - Sen elbiseni çıkarmamışsın. - Sonra temizlendin mi? - Evet. - Bu temizlenme sendeki her illeti, mânevi kirleri giderdi mi? - Hayır. - Sen temizlenmemişsin. - Hareme (Kâbe'nin çevresine) girdin mi? - Evet. - Hareme girmenle her haramı terketmeğe söz verdin mi? - Hayır. - Sen Hareme girmemişsin. - Kurban kestin mi? - Evet. - Aşırı isteklerini ve iradeni Hak'ın rızâsında yok ettin mi? - Hayır. - Sen kurban kesmemişsin. - Şeytana taş attın mı? - Evet. - Sendeki cehaleti attın mı, böylece sende bilgi göründü mü? - Hayır. - Sen taş atmamışsın. - Kâbe'yi ziyaret ettin mi? - Evet. - Bu ziyaret sebebiyle ilâhî-mânevî ikramların arttığını gördün mü? Çünkü Hz. Peygamber şöye buyurur: "Hacılar ve umre yapanlar Allah'ın ziyaretçileridir. Ziyaret edilenin, kendisini ziyaret edene ikram etmesi bir haktır." Sen bu ikramı farkedebildin mi? - Hayır. - Sen ziyaret etmemişsin. (...) |