![]() |
Tansiyon Hastaları Nasıl Beslenmelidir
Tansiyon yükselmesi ciddi sorunları beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden tansiyon yükselmesine karşı mutlaka vücudumuzu korumamız gerekiyor. Tansiyon yükselmesine karşı beslenmenin nasıl olması gerektiği ile ilgili önemli bilgileri bu yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Kalp kasının kasılması sırasında kanın damarlara uyguladığı kısınca tansiyon denir. Normali, her insan için, 100 artı yaşının toplamıdır yaşında bir insan için 100+45=145). Yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, kulaklarda uğultu, uykusuzluk, kalp bölgesinde ağrı, bazen görme bozukluğu gibi, belirlilerle ortaya çıkan yüksek tansiyon iç kanamalara hatta ölüme neden olabilir. İrsi veya kendiliğinden gelişebileceği gibi, böbrek hastalıklarından da kaynaklanabilir. Diğer önemli sebepleri arasında merkezi sinir sistemi hastalıkları, stresli yaşam ve çalışma ortamı, egzersiz eksikliği, uzun süreli ilaç kullanımı, yanlış beslenmeyle alınan fazla tuzlu besinler sayılabilir. Başlangıçta değişken değerlerdedir. Ateroskleroz, kalp yetmezliği, böbrek bozuklukları, sinir sistemi hastalıkları vs. komplikasyonara yol açabilme özelliği olan yüksek tansiyon ciddi ve titizlikle uygulanan diyet gerektirir. UYGUN GIDALAR: ? Süt ve süt ürünleri: Süt ve yoğurt, diyet lor, taze beyaz peynir, tuzu alınmış peynir, krem peynir, sütlü kremler. ? Et ve et ürünleri: Dana, kuzu, tavşan, keçi, tavuk, balık (tüm etlerin yağsız jolnuısı gerekir). ? Un ve unlu mamuller: Beyaz ekmek, galeta, bisküvi, makarnalar, pirinç, buğday, irmik, yulaf ezmesi, kek ve pastalar. ? Şeker ve şekerli ürünler: Şeker, reçel, tatlı, bal, tahin helvası, puding, jöleler. ? Yağlar: Ayçiçek yağı, zeytinyağı, mısırözü yağı, sınırlı miktarda tereyağı ve jk.ıymak. ? Sebzeler: Patates, domates, havuç, taze fasulye ve bezelye, domates, laba- ? Meyveler: Olgun meyve ve kuruyemişler, bal kabağı, ? Baharatlar: Maydanoz, dereotu, domates püresi, limon suyu, nane, kekik, j.ıt ısız loz kırmızı biber, sirke. ? İçecekler: Taze hazırlanmış meyve suları, kuşburnu, ıhlamur, papatya, nançayları, leblebi kahvesi, hafif kahve ve kakao. YASAK GIDALAR: ? Süt ve süt ürünleri: Tuzlu beyaz peynir, kaşar peyniri. ? Et ve et ürünleri: Tuzlu et ve balık konserveleri, salam, yağlı etler, pastırma, sızdırma, havyar, tütsülenmiş balık. ? Un ve unlu mamuller: Mısır unu ile hazırlanmış ürünler. ? Şeker ve şekerli ürünler: Diyette önerilen ürünlerin dışında hepsi. ? Yağlar: Uygun görülen yağlar dışında hepsi. ? Sebzeler: Tuzlu turşular, alabaş, turp, çok fazla soğan (kuru soğan, pırasa, sarımsak) ve mantar, kuru fasulye, mercimek, bezelye. ? Meyveler: Olgunlaşmamış ve büyük miktarda olmamak şartı ile her tür meyveye izin verilir. ? Baharatlar: Acılı toz kırmızı biber, acılı biberler, karabiber. ? İçecekler: Her tür alkollü ve gazlı içecek, sigara. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.