![]() |
Alkolün Sağlığa Verdiği Zararlar
Alkol kullanımı hem çevreye hemde sağlığa zarar vermektedir. Alkolün sağlığa vermiş olduğu zararları kısaca okumak ve alkol hakkında bilgilenmek istiyorsanız bu yazımızı okumanızı öneririm... http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Fazla alkol sindirim enzimlerini bozar, karaciğer ve beyin üzerinde olumsuz etki yaratır ? Sosyal ve psikolojik sorunlara ( örneğin; şiddet ve intihar girişimleri) neden olabilir. Alkolün ılımlı tüketimi kandaki iyi kolesterol denilen HDL-kolesterolü yükselterek ve kan pıhtılaşma riskini azaltarak 45 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlarda koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir düşüncesi ile bazı klinisyenler tarafından ılımlı tüketimi önerilmektedir. Ancak alkol bağımlılık yapan bir madde olduğundan ailesinde alkolizm hikayesi olanların ve kan trigliserit seviyesi yüksek bulunanların tüketimden sakınmaları gerekir. Alkol tüketmeyen kişiler koroner kalp hastalığından korunmak amacıyla alkol tüketimine teşvik edilmemelidir Ilımlı alkol tüketimi kadınlar için günde < 15 g, erkekler için < 30 g'dır. 15 g alkol içeren içecek¬lere örnekler; 375 mL bira (1 küçük şişe, 160 kkal), 135 mL şarap (iki kadeh, 115 kkal), 45 mL cin (105 kkal), 40 mL votka (105 kkal), 35 mL viski (95 kkal) ve 30 mL rakıdır (1 duble, 100 kkal). Eğer kişiler alkollü içecekleri tüketeceklerse alkol emilimini yavaşlatmak için yemekle birlikte almalıdırlar. Ancak fazla alkolün enzim harabiyeti oluşturarak sindirimi bozduğu unutulmamalıdır. Ayrıca, çocuk ve adölesanlar, gebeler, sürücüler, makine ile çalışan, dikkat, yetenek veya eşgüdüm gerektiren aktivitelere katılan, alkol ile olumsuz etkileşim gösteren ilaçları ve insülin kul¬lanan kişiler alkol tüketmemelidirler. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.