ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Besin Güvenliği Nedir? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=327112)

Prof. Dr. Sinsi 07-27-2012 12:41 AM

Besin Güvenliği Nedir?
 

Besin güvenliğinin ne olduğu, nasıl sağlanacağı ve önemiyle ilgili tüm detayları sizler için araştırmış olduğum yazımızda okuyabilir önemli bilgiler öğrenebilirsiniz.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
Besin zinciri tarlada, bahçede ve ahırda üretim ile başlar, işleme, taşıma, depolama, satış, hazırlama, pişirme ve servis aşamalarıyla sofrada son bulur. Üretim-tüketim zincirinin her aşamasında tarladan-sofraya besin güvenliğinin sağlanması, besin kirliliği yoluyla sağlığın bozul¬masının önlenmesinin başlıca koşuludur.
Üretim Aşamasında (Tarım ve Hayvancılık) Besin Güvenliğinin Sağlanması
Üretimde uygun tarımsal tekniklerin uygulanması sağlanmalıdır.


Bunun için:
a. Üreticiler uygun tarımsal teknikler konusunda eğitilmeli, danışma sistemleri oluşturulmalı, etkin ve yaygın denetimler yapılmalıdır.
b. Tarım ilacı, gübre ve hormon kullanımı konusunda yasal düzenlemelere uyulması sağlanmalıdır.
c. Besicilikte, hayvan barınaklarının, hayvan yemlerinin, veteriner ilaçları ve hormon kullanımının, sağım ve kesim yerlerinin yasal düzenlemelere uygun olması sağlanmalıdır.
Üretilen et, süt, yumurta ve bitkisel besinler mikrobiyolojik kriterler (bakteri, virüs, küf, parazit) ve kimyasal kriterler (tarım ilacı, ağır metal, radyoaktivite) açısından risk taşımamalıdır.
REKLAM
Üretici güvenli besin üretmenin sosyal bir sorumluluk olduğu konusunda bilinçlendirilmelidir.
İşleme Aşamasında (Besin Sanayiinde) Besin Güvenliğinin Sağlanması
Besinin mikrobiyolojik ve kimyasal risklerini tolere edilebilecek düzeylerin altında tutma, kalite kriterlerini sağlama ve devam ettirme işlemlerine besin işleme denir. Besin sanayiinde tüketici bek¬lentilerinin karşılanması başlıca hedeflerden biridir. Tüketicinin besleyici, kullanımı kolay ve satın alma gücüne uygun besin beklentilerinin yanısıra, öncelikli beklentisi güvenli besindir. Besin sanayi¬inde uygun işleme tekniklerinin ve HACCP (kritik kontrol noktalarında tehlike analizi) ilkelerinin uygulanması, tüketicilerin güvenli ve kaliteli besin beklentilerinin karşılanmasındaki başlıca etmenlerdir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.