ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Vitaminlerin İnsan Hayatındaki Önemi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=326886)

Prof. Dr. Sinsi 07-27-2012 01:19 AM

Vitaminlerin İnsan Hayatındaki Önemi
 

Sağlıklı bir yaşam için doğru vitaminleri tüketmek gerekir. Eğer daha güzel ve sağlıklı bir yaşama sahip olmak istiyorsanız vücudunuzun ihtiyacı olan mineralleri belirlemeli, beslenme düzeninizi ayarlamalısınız.


http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg
A vitamini cildi bakteri ve virüslere karşı dayanıklı hale getirip, vücuda girmelerini önler. A vitamininin bir tipi olan retinoik asit, ergenlik sivilcelerine iyi gelir; ancak bu preparatın doktor kontrolü altında tablet olarak alınması veya krem halinde haricen kullanılması gerekir. E vitamini özellikle yağların oksidasyonunu önleyerek hücre sağlığını korur.


Selenyumla birlikte antioksidan enzimleri kurşun, cıva gibi zehirli maddelere karşı destekler. Son yıllarda yapılan çalışmalar, E vitamininin hava kirliliğine karşı da önemli bir koruyucu etmen olduğunu göstermiştir. Başlıca kaynakları yağlı tohumlar, fındık, yeşil yapraklı bitkiler ve tahıl daneleridir. Bitkisel yağlarda yüksek oranda bulunur, ancak yağlar rafine edilirken büyük ölçüde kayba uğrarlar. Bu nedenle rafinasyona en az uğrayan yağlar deri için en yararlı olanlardır. Dolayısıyla, örneğin sızma tipte zeytinyağı, riviera tipine tercih edilmelidir.


Yağ ihtiyacı, alerjik olmayan kişilerde fındık, yer fıstığı, susam gibi gıdaların tüketilmesiyle de sağlanabilir. Zeytinyağı, palm olein, kolza, ceviz ve fındık yağları, tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olduklarından, bitkisel yağlararasında oksidasyona en dayanıklı olanlardır ve dolayısıyla hücre yaşlanmasını desteklemezler.


A ve E vitamininin en iyi kaynaklarından biri de balık yağlarıdır. Bu yağlar prostaglandin hormon yapımını etkileyerek, hücrenin zararlı ürünlere karşı korunmasında yardımcı olmaktadır. Kaynakları, uskumru, istavrit, palamut gibi yağlı balıklardır.


C vitamini ise hücre dışındaki oksidasyon ürünlerini etkisiz hale getirir. Deri papilomaları ve kanserlerine karşı korur. Özellikle, toksinlerin zararlı etkilerini azaltarak, hücrelere girişini önler ve böylece bu maddelerin cilt üzerindeki olumsuz etkilerini engeller. Başlıca kaynakları portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciye, kuşburnu, çilek, biber, lahana, karnabahar ve maydanoz, roka, tere gibi yeşil yapraklı bitkilerdir.


Cilt sağlığı için önemli bir öğe grubu da B vitaminleridir. Özellikle B2, B6, niasin, folik asit ve biotin yetersizliğinde dil, ağız, dudak ve burun kenarlarında yara, çatlak, ödem ve renk değişimleri görülür. Bu grup vitaminlerin en iyi kaynakları yoğurt, kepekli ekmek, kurubaklagiller, fındık, karaciğer ve yeşil yapraklı sebzelerdir.


Yoğurt ayrıca içerdiği laktobasili mikroorganizmalarıyla vücudu toksinlere ve oksidasyona karşı koruyan çok yararlı bir gıdadır. Karaciğer hemen hemen tüm vitamin ve minerallerin deposu olmasına karşın, toksinleri de biriktirdiğinden, özellikle çocuklara haftada 1 porsiyondan fazlası önerilmez.


Sağlıklı ve genç bir cilde sahip olabilmek için, taze meyve ve sebzeler, özellikle yeşil yapraklı sebzeler, havuç, domates, narenciye, rafine olmamış undan yapılmış ekmek, tahıl daneleri, yoğurt, zeytin yağı, balık ve balık yağlarının sıklıkla tüketilmesi, buna karşın; tuz, şeker ve beyaz un gibi rafine gıdalardan, salam, sosis ve salamura gibi işlem görmüş gıdalardan, yanmış et ve yağlardan, yağlı et, çikolata ve margarin gibi doymuş yağ oranı fazla gıdalardan, ayrıca kişinin alerjisi olan gıdalardan uzak kalınması öneriliyor. Bunun yanında sigara ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılması, cildin gereğinden önce yaşlanmasını önemli düzeyde önlüyor.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.