ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Akciğer Kanseri Nasıl Önlenir? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=326145)

Prof. Dr. Sinsi 07-27-2012 03:22 AM

Akciğer Kanseri Nasıl Önlenir?

Akciğer kanseri sigara içen ve sigara içilen ortamda duran insanlarda sıkça görülen hastalıklardan birisidir. Akciğer kanserinin nasıl önleneceği hakkında bilgileri uzmanların açıklamalarından okuyacaksınız.

Ailemizde yaygın olarak akciğer kanseri hastalığı var. Ben de riskli grubun içerisinde miyim öğrenmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Y.K./Isparta

Tüm dünyada kadın ve erkeklerde ölüme en çok yol açan kanser, akciğer kanseridir. Akciğer kanseri için tarama yaptırıp yaptırmamak doktorlar arasında en çok tartışılan konulardan biri. Ancak son dönemde Amerikan Kanser Enstitüsü tarafından yürütülen ve 50 binden fazla sigara kullanıcısını inceleyen bir araştırmaya göre; özel görüntüleme yöntemleriyle akciğer kanseri için erken tanı konulabiliyor. Bu sayede akciğer kanserine bağlı ölümler yüzde 20 oranında azaltılabiliyor. Bu tip bir görüntüleme yönteminin size uygun olup olmadığına doktorunuzla birlikte karar vermeniz gerekiyor.

SİGARADAN UZAK DURUN
Akciğer kanseri için riskinizi azaltmak istiyorsanız sigara içmekten ve dumanına maruz kalmaktan kaçının. Ailenizde akciğer kanserine yakalanmış bir yakınınız varsa hekiminizle bu bilgiyi paylaşın.

60 yaş sonrası kansızlık artar
63 yaşındaki annem bu yaşına kadar hep çok hareketliydi. Son zamanlarda çok halsizleşmeye ve üşümeye başladı. Kansızlıktan şüpheleniyorum. G.F./Balıkesir

İlerleyen yaşla birlikte, özellikle 60 yaşını geçenlerde, tüm vücut hücrelerinde olduğu gibi mide ve bağırsak hücrelerinin işlevleri de doğal olarak azalır. Bu durum demir, B9 (folat), B12 ve C vitamininin daha az emilmesine ve kansızlığa yol açabilir. Yetersiz bir beslenme planı da sorunu şiddetlendirir. Yaşla birlikte sık görülen kronik rahatsızlıklar da anemi riskini arttır. Bu nedenle aşırı halsizlik, yorgunluk, soluk cilt, hızlı veya düzensiz kalp ritmi, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş ağrıları, el ve ayaklarda üşüme gibi şikâyetleriniz varsa kansızlıkla ilgili olarak mutlaka bir uzmana başvurun. Anemi tanısı basit bir kan sayımı ile konulabiliyor.

KAN SAYIMI YAPTIRIN
Tam kan sayımında hematokrit değeri yüzde 33-35'ten, hemoglobin değeri ise 11 g/dl'den az çıktığında anemiyi işaret eder. Bu durumda hekiminiz sorunun neden kaynakladığını araştıracak ve size uygun tedaviyi verecektir. Aneminin tedavi edilmediğinde kronik yorgunluktan kalp sorunlarına hatta hafıza problemlerine kadar pek çok soruna yol açtığını hatırlatalım. Gerekli görüldüğünde kanda demir ve B12 seviyelerine de baktırabilirsiniz.
Sosyal kelebekler grip oluyor
Her akşam davetlere katılmak zorunda olduğumdan 10 gündür gribi atlatamadım. Bunun sosyal yaşantım ile bağlantısı var mı, sizce ne yapmalıyım? Ş.T./Ankara
Sosyal hayatınızın canlı olmasının özellikle fiziksel, psikolojik ve duygusal sağlığınız için sayısız faydası var.

GRİP AŞISI OLUN
Ancak grip salgının başladığı şu günlerde dikkatli olmalısınız. Amerika'da Harvard Tıp Fakültesi'nde 700'den fazla kişi üzerinde yapılan yeni bir çalışma; gribin özellikle yoğun sosyal hayatı olan kişilerde tam iki hafta daha önce ortaya çıktığını gösterdi. Bu nedenle kalabalık, kapalı ortamlarda sık bulunuyorsanız mutlaka grip aşısı yaptırın. Bol sıvı alın ve dengeli beslenmeye çalışın.