ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Ülke & Şehirler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=413)
-   -   Mostar - Bosna Hersek (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=323479)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 06:05 PM

Mostar - Bosna Hersek
 
Mostar Coğrafyası - Mostar Nerededir - Mostar Hakkında - Mostar Nüfusu

Mostar, Bosna-Hersek'te Hersek bölgesinin en büyük şehri ve Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Hersek-Neretva Kantonu'nun idarî merkezi olan şehir.

http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg


Neretva Nehri'nin kıyısında yer alan Mostar, Hersek'in başkentidir. 105.000 nufuslu şehir, Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında büyük zarar gördü. Şehre ismini veren ünlü Mostar Köprüsü Hırvatlar tarafından yıkıldı. Savaş sırasında şehrin etnik yapısı değişti. Müslümanlar Mostar'ın doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başladı. Sırpların çoğu ise şehirden ayrıldı.


Savaştan sonra şehirde zarar gören binalar tamir, tarihi eserler restore edildi. Avrupa Birliği restorasyon çalışmaları için 15 milyon dolar harcadı. Bu arada yıkılan Mostar Köprüsü ABD, Türkiye, Hollanda, İtalya ve Hırvatistan'ın katkılarıyla ER-BU adlı bir Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alındı. Kayseri ile, Mimar Sinan'ın Kayseri doğumlu olduğu için, kardeş şehir ilan edilmiştir.

http://www.main-board.eu/dunya-ulkel...r-koprusu.html


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.