ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Prunus (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=322402)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 12:41 PM

Prunus
 
Prunus - Prunus hakkinda - Prunus nedir


Prunus

Çakal eriği (Prunus spinosa)

Çakal eriği (Prunus spinosa)

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Plantae (Bitkiler)

Bölüm: Magnoliophyta

(Kapalı tohumlular)

Sınıf: Magnoliopsida

(İki çenekliler)

Takım: Rosales

Familya: Rosaceae

(Gülgiller)

Alt familya: Prunoideae

Cins: Prunus


Genel:5-8m uzunluğunda,3-5m genişliğindeki büyük boylu çalıdır.Yılda ortalama 30-40cm arasında büyür.

Çiçek:Sarkıcıdır,açık pbe renklidir.Nisan ayında çiçeklenir.çok sayıda çiçeği vardır.

Yaprak:Eliptiktir.Sonbahar renklenmesinde turuncu-sarı renklerini alır.Açık yeşil rengindedir.

Türler


Prunus, gülgiller (Rosaceae) familyasından kiraz, karayemiş, kayısı, şeftali ve erik gibi meyve ağaçlarını içeren cins.


Morfolojik özellikleri


Çiçekler genellikler pembe ile beyaz renkli, beş taç yaprak ve beş çanak yapraklıdır, tekli veya iki, altı ya da daha fazla salkımdan oluşan şemsiye çiçek kuruludur. Meyve bütün türlerde oldukça büyük bir çekirdekten oluşan drupadır. Yapraklar basit, genellikler mızraksı, lopsuz ve yaprak kenarı tamamen dişlidir.


Sınıflandırma


Tüylü kiraz (Prunus tomentosa)



Tarih


Prunus cins ismi ilk olarak Linnaeus'un Species Plantarum adlı eserinde kullanılmıştır. Linnaeus 1737 yılındaki çalışmasında modern Prunus'u 4 ayrı cinse ayırdı: Amygdalus, Cerasus, Prunus ve Padus. fakat 1758 yılında Amygdalus ve Prunus'a indirgedi. Linnaeus'un o zamanlarda kullandığı cins adları bügünki Prunus cinsinin birer alt cinsi olarak kabul edilmektedir.


Modern


Prunus'un 48 türü üzerinde yapılan DNA çalışması tamamlanmıştır. Prunus monofiletiktir ve bazı Avrasyalı soylardan gelir. Modern sınıflandırmada bazı morfolojik farklılardan dolayı Prunus 6 alt cinse ayrılır.

Alt cinsleri:


* Alt cins Amygdalus : Badem ve şeftaliler.

* Alt cins Cerasus : Kirazlar.

* Alt cins Laurocerasus : Karayemişler.

* Alt cins Lithocerasus : Bodur kirazlar.

* Alt cins Padus : Kuş kirazları.

* Alt cins Prunus : Erik ve kayısılar.


Kullanımı


Ticari meyve üretimi amacıyla badem, kayısı, kiraz, şeftali ve erik kültivarları geliştirilmiştir. Bademin yenebilir kısmı tohumdur; badem sert çekirdekli bir meyvedir, nuks değildir. Bir kaç kültivar ve melez türü süs bitkisi olarak yetiştirilir, genellikle çiçekleri bazende kabuk ve yaprakları için peyzaj çalışmalarında kullanılırlar.



Kaynak:Vikipedi, özgür ansiklopedi


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.