![]() |
Goji Berry
Goji Berry Nedir - Goji Berry Nerede Yetişir - Goji Berrynin Yetiştirilmesi - Goji Berry Bitkisi Hakkında
http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg Boyu 1 ile 3 metre arasında değişebilen ,yaprak döken çok yıllık odunsu bir bitkidir. Berry: Birbirine yakın iki bitkinin ortak ismidir, LYCİUM BARBAUM VE LYCİUM CHİNESE Orjinal yaşam alanı (habitat)bilinmemesine karşın ilk yetiştiği yerlerin güneydoğu Avrupa ve güney batı Asya olduğu tahmin ediliyor. Goji Berry çeşitli ülkelerde isimlendirilirken genellikle mutluluğu ve sağlığı simgeleyen isimlerle anılmıştır, mesela Çinde EVLİLİK ŞARABI ,TİBET GOJİSİ,HİMALAYA GOJİSİ adı altında yer almıştır. Diğer bir isimde LYCİUM ” KADİM “ Anadolu Bölgesi olan LYCİA’dan geldiği varsayılmaktadır Japonyada GOJİ BERRY KUKO ismi ile anılırken yemişler ise KUKO NOMİ veya KUKO KAJİTSU adıyla anılır. GOJİ BERRY aynı zamanda KIZIL ELMAS olarakda anılır. GOJİ BERRY (KURT YEMİŞİ )KULLANIMI Çinde 2000 yıldan beri ilaç yapımında kullanılıyor yaprakları sebze yerinede kullanılan GOJİ BERRY geleneksel Çin beslenme alışkanlıklarında geniş yer kaplamaktadır. GOJİ BERRY (KURT YEMİŞİ) AMERİKA VE KANADA: Yoğun olarak yiyecekler pazarında büyük ilgi uyandırıyor, insanlar bu yemişin bir çok rahatsızlığa yardımcı olduğu konusunda hemfikirler. GOJİ BERRY ÖNEMİ Çinin efsanevi ilk imparatoru ve tarımın babası adıyla anılan SHEN NONG’un sağlık kitabından bahsedilmektedir. GOJİ BERRY (KURT YEMİŞİ): Zengin 21 adet mineral içerir, bunlardan en önemlisi çinko, demir, bakır, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfordur. Beta karotenide kapsayan en zengin karatenoid kaynağıdır.Havuçdan daha çok beta karoten içerir. GOJİ BERRY portakaldan 500 kat daha fazla C vitaminine sahipdir.GOJİ BERRY B1,B2,B6 ve E vitamini içerir. GOJİ BERRY’ler 18 Aminoasit içerir,ciltteki enflamasyonu azaltmaya, ciltte üstün koruma sağlamaya ve iltihaplı ciltleri iyileştirmeye yardımcı olur. GOJİ BERRY cilt bakımını sağlık ile birleştirmeye çalışan MUCİZE BİR BİTKİDİR. GOJİ BERRY yemişi geleneksel çin ilaçlarında bağışıklık sistemini güçlendirici ,görme yeteneğini arttırıcı, karaciğeri koruyucu, sperm arttırıcı ve kan dolaşımın hızlandırıcı etkileri sebebi ile Çinde uzun zaman kullanılmaktadır. GOJİ BERRY doğası gereği tatlıdır, ham olarak tüketilmekte ve içilerek aynı zamanda şarabı tüketilerek etkilerinden faydalanılmaktadır. Bitki çayı olarakda kullanılabilmektedir. GOJİ BERRY Diyetlerde de kullanılabilen meyve ve sebze grubundadır. GOJİ BERRY CİLTTEKİ ETKİSİ, kan dolaşımını hızlandırıyor,cilt metabolizmasına karışıyor epidermis ve hypodermisteki oluşacak zararları geciktiriyor, ANTİ -AGING etkisi yaratıyor. GOJİ BERRY sex fonksiyonlarında artma gösteriyor. GOJİ BERRY NEDEN BU KADAR ÖZEL? Goji Berry bu kadar önemli kılan yüksek emilimini ve insanı beslemek için içersinde var olan antioksidanlar, karbonhidrat ve vitaminler onu ideal bir yemiş haline getiriyor. GOJİ BERRY en yüksek zirveye sahip olan HİMALAYA alanlarından kök aldığı için DR.MİNDELL günlük beslenmeye yardımcı olabilecek ideal meyve ve sebze grubunda olduğu kanısında. GOJİ BERRY ‘lerin yetiştiği himalayaların dünyada güneşe en yakın dağ olduğudur. BESLEYİCİ YAPISI Goji Berry günlük harcamanın yüksek bri kısmını karşılayacak oranda makrobesinler içerir. Goji Berry Yetiştirilmesi: Lycium botanik ismi ile bilinen harika goji bitkisi, Himalaya bölgesine özgü olduğu ve doğal ortamda yetişen Goji birçok diğer Asya topraklarındada bulunur, kırk değişik çeşit batı Çin, Moğolistan ve Tibete yayılmıştır. Türkiyenin her bölgesinde rahatlıkla yetişebilecek dayanıklı bir bitki türüdür. Goji bitkisini büyütmek kolaydır: Bitkiler, toprağın neredeyse herhangi bir tipinde büyütülebilir. Hafif-kumlu, orta-kuvvetli toprak, ve ağır-kil, v.b toprak tiplerinde, çiçek açmaya yönelir, Goji küçük yumuşak meyve bitkisi, kısmi gölge veya bol güneşi tercih eder; Bol güneşte daha çok Goji meyve üretimiyle sonuçlanacak. Goji bitkisi, seçim yapmaz, yine de sırılsıklam, ıslak koşullarda iyi büyür, bir defa büyümeye başladı mı, göreli olarak kurak yaz günlerini de tölere edebilir. . Uç noktadaki sıcaklıkta bazı gölgeleme, soldurmayı engellemek için arzu edilirdir. Goji bitkileri, güneş ışığını sever, -27 ; + 39 C soğuk ve sıcaklığı hoş görebilir. Goji bitkisinin tohumları, çok küçüktür, domates tohumlarının boyutu kadar. Goji 3 metre uzunluğunda kalın bir çalı görünümü vardır.. Goji bitkisi, çok dayanıklı bitkidir, ve genellikle, büyümek için gerekli besinleri çok iyi emzinleyen yetenekli geniş bir kök sistemi vardır. Bu geniş kök sistemi, kuraklığa çok hoşgörülüdür. 2 yaşında olduğu zaman meyveye başlar. Tam verim 4-5 yaşında olan Goji bitkilerinden beklenebilir, 6 aylık genç bitkilerde çiçek ve meyve görülebilir. Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir. Goji bitkisini kapalı alanda büyütmeyi seçersen, çiçekleri el ile tozlaştırman gerekecek, Tozlaştırma için basitçe, tek tek çiçeklere dokunarak, polenlerin bir çiçekten , diğer çiçeğe geçmesini sağlaman gerekecek En iyi çoğaltma şekli tohumladır , tohumla ebeveyinlerinin birebir aynısı bitki elde etmek mümkündür. Sera gibi kapalı alanda , çimlenme, genellikle iyi ve çabuktur, normal olarak, tohumlar serada ocak şubat gibi ekilip erkenden gelişmeleri sağlanır .Olgun meyvelerden alınarak hiçbir işleme tabi tutmadan ekilen tohumlar ,kurutularak depolanan tohumlardan daha erken ve kolay çimlenirler Tohumlar, eyer depolanacaksa serin bir yerde güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, bireysel kaplara alınarak dış ortama alışmaları periyodik olarak sağlanmalıdır . Eğer büyüme, yeterliyse, sonbaharda sürekli konumlarına eklebilir. genellikle genç bitkilerin dış ortama dikimleri 1 kış geçtikten sonraki yıl olması daha doğrudur . Çalı gibi büyümeyi cesaretlendirmek için genç bitkilerin uç sürgünleri dışarı bükülmelidir Çelikle çoğaltma ; Temmuz-Ağustos gibi alınan , yarı odunsu çelikler kapalı bir ortamda kolayca köklendirilir. Yarı odunsu çelikler 5 göz ve 10 cm hazırlanır ve torf perlit veya torf kum karışımı harç doldurulmuş 1- 1,5 litrelik üretim kaplarına dikilerek köklenmeye alınır. Temmuz Ağustos. Köklenme yüzdesi [78].. Küçük yumuşak meyveleri biçmek, meyvenin, olgun olduğu zaman erken sonbahara geç yazda toplanır. Göreneksel olarak bambu hasırlarında ince yayılır, ve %50 gölgeli güneş ışığında kurutulur. Çiftçiler, kurutma süreci esnasında elleriyle meyveye dokunmamak için çok dikkatli olmalıdır çünkü bu, neredeyse siyah, arzu edilmeyen bir görünüme sebep olacak. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.