ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Papaya (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=320620)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 05:33 PM

Papaya
 
Papaya Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Papaya Yetiştiriciliği - Papaya Hakkında


PAPAYA


(Carica papaya)


3-10 metre boylarında iri parçalı elsi yapraklarının gövdede bıraktığı izlerle kaplı görünüşüyle palmiyeyi andıran dallanmayan hepyeşil bir ağaçtır.Yumurta biçimli meyvelerinin 3-5 kğ kadar gelişenleri olur.Yerliler arasındaki adı olan “ Guarani” sözcüğü “ Süt dolu memeye benzeyen meyve” demektir.Meyve olgunlaştığında sarımsı yeşille turuncumsu sarı bir hal alır.Meyvenin sarı turuncu kırmızı renkli etli kısmının ortasında siyah tohumlarla kaplı bir boşluk bulunur.




Henüz olgunlaşmamış yeşil meyvelerin çizilmesiyle bitkiden süt sızar ve bu hemen pıhtılaşır kuruyunca ancak kızararak alınır.Bunlar beyazla esmer arası küçük parçalar halindedir ve ızgarada pişirilen etin kokusuna benzer bir koku yayarlar lezzetiyse hafif tuzlu ve acıdır.Bu sütten bitkinin bütününde de bulunur, en çok da yapraklarında.


Solucan düşürücü etki gösterir ancak zehirli olduğu için düşük dozda kullanmak gerekir.Tohumlar da solucan düşürücüdür;ne varki keskin lezzetinden dolayı kullanılmaz.


Chyanhydrik maddesinin sinir ve fıtık kaynaklı ağrıları dindirici papain ise sindirim rahatsızlıklarını pankreas düzenleyici cilt rahatsızlıklarını iyileştirici etkileri vardır.Ayrıca sütsü madde bütünüyle vücuttaki proteinlerin emilimini kolaylaştırır.


Ağacın taze çiçeklerinden demlenen çay boğaz hastalıklarına çiçeklerle kaynatılan suda karaciğer rahatsızlıklarıyla sindirim bozukluğunda kullanılır.


Bitkinin kökleri de afrodizyak olarak kullanılır, ama bunun belli de meyvenin seksüel görünüşünden kaynaklanan bir yanılsama folklorik bir öğer olabileceğini de düşünmek gerekir.


Bileşiminde kalsiyum, demir, potasyum,fosfor mineralleri ile A,B1,B2,C vitaminleri ve karoten bulunan meyvenin limona benzer tadıysa biraz keskindir ancak salatalarda mükemmeldir.


Ağacın taze sütü nasırları ve siğilleri yok etmede kullanılır.


Yeşil meyve yüze uygulandığında cilde canlılık kazandırır.


Bitkinin yapraklarıyla birkaç saat sarılı kalan etler yumuşar ve sindirimi kolay hale gelir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.