ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Bitkilerde Destek Doku (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=320591)

Prof. Dr. Sinsi 07-26-2012 05:38 PM

Bitkilerde Destek Doku
 
bitki dokularının özellikleri - pek doku - sert dokuBitkiler hem kendi ağırlıklarını taşıyabilmeli hem de dış etkenlerden kendilerini yeterince koruyabilmeleri için destek sağlayacak dokulara ihtiyaç duyarlar. Bitkilere şekil ve destek veren dokulara destek doku denir.


Bu dokular bitkilerin aynı zamanda esnek bir yapı kazanmasına yardımcı olur. Tek hücreli ve otsu bitkilerde bu desteklik turgor basıncıyla sağlanmaktadır. Çok yıllık bitkilerde ise farklılaşmış iki destek doku bulunmaktadır.


a) Kollenkima (pek doku):


Bitkinin gövde, yaprak ve yaprak sapında görülür. Kollenkima hücreleri canlı hücrelerden meydana gelir. Bu doku hücrelerinde hücre çeperinde kalınlaşmalar vardır.


Bu kalınlaşmalar hücre çeperinin köşesinde olursa köşe kollenkiması, hücre çeperinin her tarafında olursa levha kollenkiması adı verilmektedir. Örneğin; begonyada köşe, mürver ağacında levha kollenkiması görülmektedir.


b) Sklerankima (sert doku):


Bu doku hücreleri aşırı şekilde kalınlaşmıştır. Sitoplazmalarmı kaybettiklerinden bunlar ölü hücrelerdir. Hücre çeperleri lignin maddesinin birikmesi sonucu tamamen odunlaşmıştır.


Örneğin; armut, ayva gibi meyvelerde taş hücreleri görülmektedir. Ayrıca keten, kenevir, mum çiçeği gibi bitkilerde görülmektedir.


alıntı


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.