![]() |
Katır Tırnağı
Katır Tırnağı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Katır Tırnağı Hakkında - Katır Tırnağı Faydaları - Katır Tırnağı Yetiştiriciliği
(Spartium junceum) Baklagiller familyasındandır.Diğer adları borcak, boruk, kuş çubuğu. 5 metre boylanabilen ama genellikle 1.5-3 metre boylarında kalan dik gövdeli , yeşil dallı, bir çalıdır.İnce uzun yaprakları mayıs-agustos aylarında dal uçlarında açan 10-20 tanesi bir arada kelebek biçimli sarı çiçekli vardır. Katırtırnağı maki öğeleri arasında yer alır.Denize yakın orman uçlarında dere yada uçurum kenarlarında kümeler halinde bulunur.Süs bitkisi olarak parklarda da yetiştirilir. Bileşiminde renk maddeleriyle sitisin benzeri alkoloitler bulunur. Tatlı lezzete kanıp çiçeklerini yiyen çocuklarda ve olgun meyveleri yiyen hayvanlarda baş ağrısı ishal ve sıkıntıyla kendini belli eden hafif zehirlenmeler görülür.Çiçekten sonra oluşan tohumlar da zehirlidir. Çiçekli dalların taze yada kurutulmuşu , hafif uyuşturucu, bağırsak yumuşatıcı, idrar söktürücü olarak kullanılır. Gut , romatizma, kronik karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Kaynama yerine 1 litre kaynar suyun 10 gram çiçek üzerine dökülüp 10-15 dakika bekletildikten sonra içilmesi tercih edilmemelidir. Tohumlarla çiçeklerin kaynatılıp hafif felçli ve uyuşuk yerlere dışardan sürülmesi rahatlatıcı etki yapar! Dikkat katırtırnağı genel olarak hekim denetiminden sonra kullanılmalıdır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.