![]() |
Çerimoya
Çerimoya Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çerimoya Hakkında - Çerimoya Faydaları - Çerimoya Yetiştiriciliği
( Annona cherimola) Annonaceae familyasındandır.Diğer adı inka meyvesi. 7.5-8 metre boylarında yayvan dalları olan 5-15 cm uzunluğundaki yumurtamsı koyu yeşil yapraklarını kışın döken küçük bir ağaçtır.3 cm uzunluğundaki etli ve hoş kokulu sarı yada esmer çiçekleri bahar başlarında açar.Çiçekle solunca yerlerinden 12-15 cm çapında 20 cm uzunluğunda yeşil kabuklu konik yüreksi yada yuvarlak meyveler çıkar.Bunlar beyaz- krem renkli muz yada krem lezzetinde meyvelerdir.İçinde 10’un üzerinde siyah renkli fasulyemsi tohum bulunur. Meyveler önceleri mat yeşilken olgunlaştıkça açık yeşile döner.1 kg çekenleri bulunmakla birlikte büyük çogunluğu 100-200 gram gelir. Ağaç Peru ve Ekvator kökenlidir, buralarda yükselen And dağlarında bulunur.4-5 yaşlarında meyve vermeye başlar.Doğal halindeki ağaçlar ancak üçer beşer meyve verirken bakım ve iyileştirme çalışmalarıyla daha çok ürün veren ağaçlar yetiştirilir. Dona sıcaklığa ve rüzgara duyarlıdır.Akdeniz ikliminde yetiştirilebilmektedir.Bileşiminde karbonhidratlar , fosfor , kalsiyum, protein,A ve C vitaminleri vardır. Sulu , lezzetli hoş kokulu meyveler olgunlaştığında ikiye bölünüp kaşıkla yenir. Çekirdekler sıkılarak çıkarılır.Meyvesuyu olarakta tüketilir.Yoğurda, dondurmaya, salatalara eklenir.Kaynatılarak reçeli yapılır. |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.