![]() |
İtlabadası - Ulah İspanağı
İtlabadası Hangi Hastalıklarda Kullanılır - İtlabadası Hakkında - Ulah Ispanağı Faydaları - Ulah Ispanağı Yetiştiriciliği
İTLABADASI, ULAH ISPANAĞI CHENOPODİUM ALBUM L. ( Chenopodiaceae-fam.) Bulunduğu Yerler: Genellikle deniz seviyesinden 800-2000 m. arasındaki otlu, dağlık bölgelerde yetişir. Yapısı: Çok başlı kök etli ve kalın, 5-80 cm. kadar piramidallı yeşil veya kırmızımtırak gövde, doğru, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar mızrak şeklinde, bütün kenarlı, beyazımsı bir toz ile kaplıdır. Çiçekler yeşil ve ufak , çiçek demetleri biramidal , tepede toplu bir halde bulunurlar. Kör tepe bitkiler unlu yapışkan bir madde ile kaplıdır. Kullanılnan Kısımlar: Bitki kökleri kullanılır. Kökler erken ilkbaharda ( mart ayında) veya güzün ( ağustos- ekim aylarında) yerden çıkarılır, yıkanır, kalın olanlar on cm. uzunluğunda parçalanırlar. Gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru kökler koyu boz, karakteristik kokulu ve buruk tattadır. Rutubet miktarı % 12 dir. Torba veya balya halinde paketlenir. Kimyevi Terkibi: %10 a kadar saponinler henopodin glikozidi, potasyum oksalat, helme, reçine vs. ihtiva eder. Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Zayıflatıcı, kan temizleyicidir. Kökler halk tababetinde basurlar, böbrek taşları, frengi, zayıflatıcı olarak kullanılır. Haricen banyo halinde çıban ve yaralara kullanılır. Kullanılışı: Köklerden bir kahve kaşığı 0,5 lt. suda 10 dk. Kaynatılır. Çözüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer bardak alınır. http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpghttp://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.