ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tarih / Coğrafya (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=656)
-   -   Osmanlı - Venedik Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 1 (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=315300)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 06:30 PM

Osmanlı - Venedik Savaşları Nedenleri Ve Sonuçları 1
 
Osmanlı Venedik Savaşları - Osmanlı Venedik Savaş Nedeni - Osmanlı Venedik Savaşları Sonuçları - Osmanlı Venedik Savaşları Konu Anlatım

(1645 -1669)


-Orta çağ'ın en büyük denizci devletleri Cenevizlilerle birlikte Venedik devletiydi.


-Osmanlı Devleti Ege ve Akdeniz'e açıldığı günden itibaren karşısında rakip olarak bu iki devleti buldu.


-Yükselme Dönemi'nde bu devletlerin egemenliğindeki Karadeniz, Ege ve Akdeniz'deki yerleri çoğunu alarak denizlerde de üstünlüğü ele geçirdi.


-XVII. yüzyıldaki Osmanlı Venedik ilişkileri Akdeniz'deki Girit Adası odak noktası olmak üzere gelişti.


-Girit Adası, Venediklilerin elindeydi. iki devlet arasındaki ilişkinin ana nedeni, Akdeniz'de ekonomik ve askeri üstünlük kurma isteğidir.


-Girit, Akdeniz'de stratejik bir konumdaydı.


-Suriye, Mısır ve Kuzey Afrika'ya sahip olan Osmanlı Devleti'nin Akdeniz güvenliği için Girit Adası'nın da alınması gerekiyordu.


-Osmanlı deniz ticaretine zarar veren Akdeniz'deki korsanların Venedik tarafından korunması üzerine Osmanlı Devleti Venedik'e savaş açtı (1645).


-Osmanlı Donanması Girit'in kuşattı. Böylece Venedik ile savaş başladı. Venedik'e papanın teşviki ile İspanya ve Fransa yardım etti.


-Yapılan kuşatma ve savaşlar 24 yıl (1645 -1669) sürdü.


-Köprülü Fazıl Ahmet Paşa zamanında Girit adası bütünüyle fethedildi (1669).


-Venedikliler barış istedi. Yapılan antlaşma ile Girit Adası Osmanlı Devleti'ne katıldı.


-Girit'in alınması ile Osmanlıların Akdeniz'deki egemenliği güçlendi. Fakat Girit kuşatmasının çok uzun sürmesi Osmanlı maliyesini olumsuz yönde etkiledi.


-Bu antlaşma 1684 yılında Venedik'in Kutsal İttifak'a katılması ile bozuldu.


-Osmanlı Devleti daha sonra imzaladığı Karlofça Antlaşması'yla Mora Yarımadası ve Dalmaçya kıyılarını Venediklilere bıraktı.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.