![]() |
Karadeniz'in Türk Gölü Haline Getirilmesi
Karadeniz'in Türk Gölü - Karadeniz Türk Gölü Haline Nasıl Geldi - Osmanlı Yükselme Dönemi Konu Anlatım - Osmanlı Zamanı Karadeniz Sorunları
-Fatih, Karadeniz'in Anadolu kıyılarının güvenlik sorununu çözmek ve Anadolu'nun siyasi bütünlüğünü sağlamak amacıyla, Karadeniz Bölgesi'ne seferler düzenledi. -Ayrıca, Karadeniz'i tamamen bir Türk gölü haline getirmeye çalıştı. Amasra'nın Alınması -Batı Karadeniz'de önemli bir ticaret merkezi olan Amasra, Cenevizlilerin elinde idi. -Denizden ve karadan kuşatılan Amasra fethedildi. Sinop'un Alınması -Sinop, İsfandiyaroğulları (Candaroğulları)nın elinde idi. -Fatih bu beyliğin üzerine bir ordu göndererek şehri topraklarına kattı. -Ayrıca Anadolu Türk birliği adına önemli bir adım daha atılmış oldu. Trabzon'un Alınması (1461) -IV. Haçlı Seferi sonunda Trabzon'da bir Rum Devleti kurulmuştu. -Rum imparatorları Bizans'la aynı soydan gelmekteydiler. -Bu imparatorluk, ilerde İstanbul üzerinde hak iddia edebilirdi. -Ayrıca bu devlet, Osmanlı Devleti'ne karşı düşmanca bir tutum içerisinde idi. -Bazı Avrupa devletlerini Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtıyor, Akkoyunlularla ortak hareket ediyordu. -Fatih, Trabzon'u karadan ve denizden kuşattı. -Zor durumda kalan Rum kralı şehri teslim etti. -Böylece Trabzon da Osmanlı topraklarına katıldı (1461). Trabzon'un alınmasının sonuçları; 1. Karadeniz'in güney kıyılarının fethi tamamlandı. 2. Osmanlıların bölgeden geçen ticaret yolları üzerindeki etkinliği arttı. 3. Osmanlılar, Karadeniz'de önemli bir limana sahip oldular. Kırım'ın Alınması -Fatih Sultan Mehmet, Amasra, Sinop ve Trabzon'u alarak Karadeniz'in Anadolu kıyılarında egemenlik kurmuştu. -Karadeniz ticaretini tam olarak güvenlik altına almak için Kırım'ın da alınması gerekiyordu. -Karadeniz'in kuzeyinde bulunan Kırım Yarımadası'nda bir Türk devleti olan Kırım Hanlığı vardı. -Venedikliler ve Cenevizliler, yarımadanın kıyılarında koloniler kurup Kırım'ı ekonomik yönden kendilerine bağlamışlardı. -Bu sırada Kırım. Hanlığı'nda iç karışıklıklar başlamıştı. -Kırım halkı ile Cenevizliler arasında anlaşmazlıklar yaşanıyordu. -Kırım halkının Cenevizlilere karşı Osmanlılardan yardım istemesi üzerine Fatih, Gedik Ahmet Paşa komutasındaki büyük bir donanmayı Kırım'a gönderdi. Venedik ve Cenevizlilerin elindeki şehirler ele geçirildi. Kırım'ın alınması ile; 1. Venedik ve Cenevizliler Karadeniz'den tamamen çıkarıldı. 2. Kırım Hanlığı, Osmanlı himayesine girmeyi kabul etti (1477). 3. Karadeniz ticaret yolları tamamen Osmanlıların eline geçti. 4. Karadeniz, Türk gölü haline geldi. -II.Beyazıt döneminde Karadeniz sahillerinde yer alan Boğdan üzerine sefer düzenlendi. -Kili ve Akkerman kaleleri Osmanlı egemenliğine girdi (1484). Bu seferler sonunda; -Osmanlı toprakları Kırım'la karadan birleşti. -Karadeniz'in batı sahilleri de Osmanlıların hakimiyeti altına girdi. -Karadeniz'in güvenliği tam olarak sağlandı. |