ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Çocuğun Yeterince Oksijen Alamaması (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=312049)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 12:42 PM

Çocuğun Yeterince Oksijen Alamaması
 


Çocuğun yeterince oksijen alamaması, yeni doğan döneminde en sık rastlanan ölüm nedenlerindendir. Bu durum yani yeterince oksijen alamama, özellikle merkezi sinir sistemi üzerinde yıkıcı bir etkiye yol açmaktadır. Çocuk ölmese bile merkezi sinir sistemi bazı bozukluklara uğrar.
Çocuğun doğuma yakın dönemde yeterince oksijen alamaması da oldukça sık rastlanan bir ölüm nedenidir. Doğumdan bir süre önce yeterince oksijen alamama nedenleri şöyle sıralanabilir:
1) Anne kanının kalp yetmezliği, karbon monoksit zehirlenmesi ya da anesteziye bağlı olarak yeterince oksijenlenememesi.
2) Anne kanının basıncının düşük olması. Bu durum, genellikle bir anestezi tekniği sırasında ya da Vena kava inferior adlı büyük toplardamarın ya da karın a ortasının hamile rahim tarafından baskı altına alınıp kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak gelişmektedir.
3) Doğum sırasında rahmin yeterince gevşeyememesine bağlı olarak çocuğa gerektiği kadar oksijenlenmiş kanın gitmemesi.
4) Çocuğun göbek kordonunun düğümlenmesi ya da baskıya uğraması.
5) Toksemi ya da geç doğum
Doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde gelişen ve çocuğun yeterince oksijen alamamasına yol açan olayları da şöyle özetleyebiliriz:
1) Kanamaya bağlı olarak çocukta ani bir kansızlığın gelişmesi.
2) Çocuğun merkezi sinir sistemindeki veya solunum sistemindeki bozukluklara bağlı olarak solunum yetersizliğine düşmesi.
3) Doğuştan gelişen ağır anormallikler.
Doğum sırasında çocuğun yeterince oksijen alamadığı saptandığında, anneye fazla miktarda oksijen solutulur. Çocuk doğduğunda vücudundaki oksijen miktarı yetersiz bulunduğunda da, oksijen solunumuna alınır.


Kaynak: Çocuğun Yeterince Oksijen Alamaması


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.