ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Güneş Tutulmasını İzlerken (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=305277)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 05:41 PM

Güneş Tutulmasını İzlerken
 


Güneş tutulmasının, çıplak gözle, kamera, dürbün veya teleskop gibi herhangi bir optik cihaz, isli cam, disketiçi, CD ve yanmış film gibi malzemelerle izlenmemesi gerekiyor.

Antalya İl Sağlık Müdürü İbrahim Gök, 29 martta gerçekleşecek tutulmayı izlerken gözün, güneşin zararlı ışınlarından korunması için çeşitli gerekli tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Gök, ''güneşe baktığımız zaman, görünen ışığın yanı sıra görünmeyen, ancak çok zararlı ışıklar da gelir ve mercek tarafından toplanarak arkadaki sarı nokta üzerine düşer. Tıpkı bir büyütecin kağıdı yakması gibi, oradaki görme hücrelerini yakar. Herhangi bir acı duyulmaz.

Bu nedenle kişi görme kaybı olduğunu fark edemeyebilir. Kişilerde önce merkezi görme kaybolur, birkaç gün sonra olay yatışınca merkezi görme tamamen veya bir miktar geriye gelebilir.

Sağlıklı güneş tutulmasını izlemek, koyu ve homojen renkli filtre kullanılması ile sağlanabilir.

Bu nedenle güneş tutulması kesinlikle çıplak gözle, dürbün, kamera veya teleskop gibi herhangi bir optik cihazla, isli cam, disket içi, CD, yanmış film gibi güvenli olmayan malzemelerle veya yetersiz filtrelerle izlenmemelidir.''

Gök, bundan sonraki güneş tutulmasının Türkiye'de 30 nisan 2060 yılında izlenebileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak : Bayposta.com


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.