ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Soru:"Karın Şişkinliği Sebepleri Nelerdir?" (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=303414)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 01:16 PM

Soru:"Karın Şişkinliği Sebepleri Nelerdir?"
 



merhaba.uzun süreden beri gaz problemi yaşıyorum ne kullıysam çokfazla faydasını göremedim. son 1aydırda karında şişlik var kabızlık veya ishal durumum yok günde enaz 1 kez tuvalete çıktığım oluyor. sürekli devam eden gaz problemim için ne yapabilirim? şimdiden teşekkürler

Doç.Dr. Yusuf AKCAN

19. 08:57:52

Gaz ve şişkinlik sebepleri olabilecek sorunlar şınlardır;

safra kese sorunları, yağlı yiyeceklerden sonra özellikle artış gösterir ancak her yemeklede olabilir.pankreas hastalıkları: sindirim sorunu yapması nedeni ile sindirilemeyen besinler barsak bakterileri tarafından tüketilir. onların yan ürünleri ise fazlası ile gazdır.parazitlerülser olmayan dispepsi ve spastik kolon dediğimiz surumlar: bu durumlar yukarıda sayılan durumlardan daha sık karşımıza çıkarlar.mide- barsak sistemi kendi yılanvari hareketlerini yapabilmesi için kendi duvarında barındırdığı elektrik sistemi dışında, bir çok ara yer ve beyinden de uyarı alır. kişininin sebebini bildiği veya bilmediği bir çok endişe kaygı ve stressli durumu mide-barsak siteminin normal çalışma hareketlerini ve içerisinde az çok var olan gazları tolere etme eşiğinin değiştirir. bu kişilerde bu yüzden varolan gazlarından daha fazla rahatsız olacaklardır. barsağın tek yönlü hareketleri (peristalsizm) bozulduğunda ise bu gazları vücuttan atılmasında sorun olacağından saatler içinde karın şişebilecektir.

gastroenteroloji polikliniklerine yapılan başvuruların büyük çoğunluğunu bu tip hastalar oluşturabilmektedirler.

stress, endişe kaygı ve evham gibi ek sorunlar önplanda ise gastroenteroloji yanında psikiyatri konsultasyonuda önemlidir.

ilaç tedavileri yanında yardımcı olabilecek noktalar şunlar olabiilir.
hızlı yemek yememe ve yavaş konuşma ( barsak gazlarının büyük kısmı yutulan havadan oluşur!)sıkı giysiler giymemegaz yapıcı yiyecekleri rahatsız olunan dönemlerde az tüketme (kurufasülye , nohut baklagiler gibi)günün ilk tuvaletini kaçırmama (sabah kahvaltıdan önce veya sonra barsaklar en iyi çalışır. bu dönemde tuvalete mutlaka gidilmesi)Diğer ilaç tedavileri için Gastroenteroloji Hekimlerine başvurabilirsiniz.
Yazının Orjinali için Lütfen www.saglikdanis.com adresini ziyaret ediniz.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.