ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Oruçluyken Baş Ağrınızı Geçirmenin 10 Yolu (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=303142)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 02:01 PM

Oruçluyken Baş Ağrınızı Geçirmenin 10 Yolu
 

Oruçluyken baş ağrınızı geçirmenin 10 yoluBu yıl oruç saatlerinin oldukça uzun olması dolayısıyla aç ve susuz kalınan sürenin uzaması baş ağrılarının oluşmasına sebep oluyor. Ancak çok şiddetli ve farklı bir ağrıyla karşılaşmadığınız sürece orucunuzu bozmadan bu ağrıları gidermeniz mümkün.Baş Ağrısı-MigrenBeslenmeAçlık, migrenin birçok türünü tetiklemektedir. Dolayısıyla bir migren hastası oruç sırasında ciddi migren ataklarıyla karşılaşabilir. Oruç sırasında rastlanan bir diğer ağrı da gerilim baş ağrısıdır. Her ne kadar gerilim baş ağrısı farklı faktörlerle oluşsa da oruç sırasında; özellikle geceleri sahur nedeniyle uyku düzeninin bozulması nedeniyle oluşan uykusuzluğun yarattığı stres, açlığın da eklenmesiyle kişilerde gerilim baş ağrısına yol açabilir. Oruç sırasında meydana gelebilen bir başka ağrı da, ciddi anlamda kafeinli içeceklere bağımlılığı olan kişilerde rastlanan baş ağrılarıdır.



Normalde baş ağrısı çekmeyen bu kişilerin, oruç tutarken kafeinli içeceklerin birden kesilmesi nedeniyle baş ağrısı çektiklerini biliyoruz. Oruçlu iken ağrıyı çekmenin yanında, gerekli tedavinin yapılamaması da ayrı bir konudur. Oruçlu iken yaşanılan migren ağrısının maluliyeti, normal zamanda olabilecek migrenin maluliyetinden daha fazla olacaktır. Beslenme ve diyet uzmanı Aylin Yılmaz, oruç tutarken başağrısı çekiyorsanız ilaç içmeden gerek beslenmenize dikkat ederek, gerek hidrojel bantlar kullanarak gerek nefes egzersizleri yaparak da ağrılarınızı geçirmenizin mümkün olabildiğini söylüyor.



Başağrısını geçirmenin alternatifleri ;



1) Akşamları bol sıvı için, mutlaka sahura kalkın ve besin gruplarını dengeli tüketin.

2) özellikle Ramazan'ın ilk günlerinde ortaya çıkan baş ağrısı, genellikle kafeinin ve nikotinin eksikliğine bağlı olarak gelişir. Sabahları kahve ve sigara içmeye alışık olanlar özellikle bu şikayetleri daha yoğun yaşarlar. Bunun için Ramazan'a bir iki hafta kala sigara ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Kolalı içeceklerden uzak durulmalıdır.

3) Açık havaya çıkıp yürüyüş yapın ve derin derin nefes alın.

4) Bulunduğunuz ortamda mümkünse kapınızı kapatıp ışığı azaltarak yarım saat kadar uyuyun.

5) Beslenmenize dikkat edin. Eğer migren ataklarınızı tetikleyen bir gıda varsa, ondan gerek sahurda gerekse iftarda kaçının ( çikolata, tatlı, kafeinli içecekler, yağlı süt ...)

6) Migren, ataklar halinde gelen, saatlerce sürebilen, genellikle başın bir tarafını tutan ve zonklayıcı tarzda ağrıya neden olan bir hastalıktır. Ağrı sırasında bulantı olabilir. Ayrıca hastalar ışığa, gürültüye ve kokulara karşı hassas olabilirler. Bulunduğunuz ortamdaki ışıkları mümkün olan en kısık seviyeye getirin. Bilgisayar başında çalışıyorsanız ara sıra 10!ar dakika gözlerinizi kapatarak dinlendirin. Ekran ışığının seviyesini düşürün.

7) Migren atağını başlatabilen veya atak geçirme riskini artıran bazı özel durumlar vardır. Her migren tetikleyicisi, herkeste ağrıya neden olmaz. Aynı kişide de aynı faktör her zaman ağrıyı başlatmayabilir. Baş ağrısı günlükleri tutarak, bu tetikleyici faktörleri belirleyin.

8) Eğer nasıl yapılacağını biliyorsanız hemen kas gevşetici egzersizleri ya da nefes egzersizlerini uygulayın. Nefes egzersizleri, tıpkı doğum sancıları sırasında uygulandığı gibi yapılabilir. Bu egzersizler; insanın vücudunu zihniyle yönlendirerek kontrol altına almasını sağlayan birçok yöntemden biridir. Ağrıyı kendi kendinize kontrol etmeye çalışırken, bir yandan da vücudun iyi oksijen almasını sağlayarak, dokulara daha fazla oksijen gönderebilirsiniz. Aynı şekilde gerilim ağrılarında, özellikle de kas kökenli gerilim ağrılarında çok sık kullanılan, insanın kendi kendine kaslarını gevşettiği gevşeme egzersizleri de çok yararlıdır. Ve bu egzersizlerin sessiz, sakin bir ortamda, mümkünse sevilen bir müzik eşliğinde yapılması çok faydalı olur.

9) Bu dönemde fazla miktarda kafeinli ürün tüketmeyin. çünkü ani kafein eksikliğiyle birlikte ek bir baş ağrısı meydana gelebilir.

10) Başağrınız başladığı anda sirkeli bez, buz torbası ya da çok daha uzun süre etkisini koruyan ve kolay uygulanan soğutucu hidrojel bantlardan alnınıza yapıştırarak rahatlayın.


Güncel Başlıklar Kayısı kanseri önlüyor Sigara içenlerde bel ağrısı riski artıyor Kimyasallar doğurganlığı azaltabilir Soğuk hasta yapar diye bir kavram yok Plastik tehlike Diyet hafızayı güçlendiriyor Sigara gözlere de zarar veriyor Temiz hava ömrü 5 yıl uzatıyor Aspirin karaciğeri de koruyor 15 yaşından önce anne olmak ölüm riskini artırıyor


En çok okunanlar Sarımsak Mucizedir Çok suyun yararı az Kahve beyni koruyor Folik asit spermlere iyi geliyor Evde yapılan spor da yararlı Tereyağı kalp krizini önlüyor mu? Şekle girmek kadınlar için zor Cildiniz için uygun ürünü nasıl seçersiniz? Demirin de fazlası zarar veriyor 60 yaş üzeri sigara içen erkekleri anevrizma tehdit ediyor


Kaynak: saglicaklakal.com


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.