ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Kalıcı Değişiklikler (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=301978)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 09:55 AM

Kalıcı Değişiklikler
 



Kalıcı Değişiklikler

1-Rahim :-Gebeliğin son dönemlerinde normal hacminin yaklaşık 20-30 katına ulaşan rahim lohusalıkla beraber yavaş yavaş ufalarak eski orijinal büyüklüğüne döner.

-İnvolusyon (toparlanma) adı verilen bu süreç sonunda her doğumdan sonra mutlaka uterus önceki büyüklüğünden biraz daha büyük olarak kalır.

-Rahim, involusyona plasentanın çıkmasıyla başlar ve her geçen gün ufalarak lohusalığın birinci haftasının sonunda doğum sonrası büyüklüğünün yarısına kadar ufalır.

-Hemen doğum sonrasında rahimden kan renginde bir akıntı gelir. Bu akıntının miktarı giderek azalır ve rengi de gün geçtikçe açılır.

-Rahimin toparlanması; kasılmalarla olur. Bu kasılmalar karın ve bel bölgesinde kramp tarzında ağrıların hissedilmesine neden olabilir. Özellikle çok doğum yapmış olan kadınlarda bu kramp tarzı ağrılar daha sık görülür.

-Emzirme, oksitosin hormon salgısını artıran bir durum olduğundan, oksitosinde rahim kasılmalarını uyaranbir hormon olduğundan,emzirme esnasında bu kasılmalr daha çok hissedilir.2-Rahim Ağzı (serviks):

Rahim ağzı, hiç doğum yapmamış olanlarda bir nokta gibi görünürken,doğum yapanlarda yatay bir çizgi gibidir.Bu çizginin genişliği doğum sayısıyla artar.

Doğum esnasında rahim ağzı,yapısındaki çok özel esnek lifler sayesinde 10 cm kadar açılır.Sonrasında bu esnek lifler orjinal şekline geri dönmeye çalışır ama bu mümkün olmaz.

Sezaryende doğum sancıları başlamadan,ameliyat gerçekleşirse böyle bir değişiklik olmaz.3-****** Girişi ve ******:

-Epizyotomi denilen doğuma yardımcı kesi,doğru zamanda ,usulüne uygun açılırsa** perineyi yırtılmalardan korur.Epizyotomi sonrası,****** girişindeki değişiklikler en aza iner,ama asla eski şekline geri dönmez.

-****** ise esnek liflerden oluşan bir yapı olduğundan zor doğumlarda yırtılma gibi normaldışı bir durum oluşmadığı sürece doğumdan sonra eskiye dönüş gösterir.Ama orjinal sıkılığına tam olarak dönmez.

-Yapılan doğum sayısı arttıkça ****** ön duvarındaki gevşeme mesanenin ****** ön duvarına doğru sarkmasına , ****** arka duvarındaki gevşeme ise kalınbarsak son kısmının ****** arka duvarına doğru sarkmasına* neden olabilir. Hafif derecedeki bir "sarkma" hiçbir problem yaratmazken, ileri derece "sarkmalar" idrar kaçırma şikayetine ve kabızlığa neden olabilir. Bu iki organın sarkıklığının fazla olduğu durumlarda ****** dışından da fark edilir bir görünüm meydana gelebilir.Böyle durumlarda

******ya estetik operasyon uygulanabilir.4-Cilt:

Gebelikte karın ve meme cildinde oluşan çatlaklar gümüş rengi alırlar ve kalıcıdırlar.Yüzde meydana gelen lekelenmeler genellikle doğum sonrası kaybolur. Ancak cildin derin tabakalarında oluşan lekeler kalıcı olabilirler. Bu lekeleri gidermek için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur.5-Damarsal Değişiklikler:

Bazı kadınlarda aşırı kilo almaya ve çok doğuma da bağlı olaral,hemoroid ve varis kalıcı olabilir.Hem sağlık hem de estetik açıdan kadına rahatsızlık veren değişikliklerdir.Lohusalıkta Yaşanabilecek Tehlikeler:1-Ateş:

Yüksek ateş enfeksiyonu düşündürür.

-epizyotomi yarası enfeksiyonu

-sezaryen yarası enfeksiyonu

-idrar yolu enfeksiyonu

-rahim içi enfeksiyonu

olabilir.Gecikmeden doktora gitmek gerekir.

2-Aşırı kanama:

Lohusalığın ilk günlerinde kanama normaldir ancak günlük kanam miktarı adet kanamsında iki kat ya da daha fazlaysa hemen doktorla iletişim kurmakta fayda vardır.

-plasentanın bir parçasının rahim* içinde kalması

-endomiyometrit (rahim ve rahim iç zarı enfeksiyonu)

*gibi nedenleri olabilir.

3-Karın Ağrısı:

Rahim kasılmalarla toparlanıp eski haline gelir.Bu da karın ağrısı olarak kendini gösterebilir.Ama sıra dışı ve tuhaf bir karın ağrısı hissedildiğinde,doktora başvurmak da fayda var.Çünki bu durum rahim içindeki bir enfeksiyonun habercisi de olabilir.4-Kötü kokulu ve/veya miktarca fazla akıntı:

Lohusalıkta 6 hafta kadar süren akıntının görevi,rahim içini gebelik kalıntılarında temizlemektir.Önceleri kan rengindeyken gitgide* rengi açılır.Ve normal ******l akıntı halini alır.Koku ve miktarda değişiklik olduğunda bu enfeksiyon düşündürebilir.5-Bacaklardan birinde ya da ikisinde ağrı, kızarıklık, şişme:

Gebelik dönemi özellikle toplardamarlarda pıhtı oluşumuna zemin hazırlar ve bu risk lohusalığın ilk günlerinde devam eder. Derin ven trombozu (DVT) (dokunun derinlerinde yeralan bir toplar damar içinde pıhtı oluşumu) adı verilen durum kendini tıkanıklık oluşan bölgenin gerisinde kızarıklık, ağrı, şişme ve bölgesel ısı artışı şeklinde belli eder. Bu belirtilerin tümü birden oluşabileceği gibi özellikle hastalığın başında yanlızca biri söz konusu olabilir. Acilen tedavi edilmezse ,pıhtının kan dolaşımına karışıp,pulmoner emboli denilen akciğer tıkanıklığına neden olması işten bile değildir.Hatta anne ölümlerinin başta gelen nedenlerindendir.6-Memelerde aşırı ağrı, ısı artışı, kızarıklık:

Yeni emzirmeye başlayan lohusa kadının memesinde,emzirmeye bağlı,çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.Birinde ya da ikisinde birden;

-ağrı

-kızarıklık

-dolgunluk

-sıcaklık artışı

*bu durumda akla enfeksiyon hatta apse* gelir.Doktora gitmekde fayda vardır.7-Yara Yerlerinde Ağrı:

Normal doğum yapan olan kadında epizyotomi yerinde (perine bölgesi ) : ağrı,

akıntısı,kızarıklık;sezaryen olan kadında dikiş yerlerinde :ağrı akıntı ve bölgesel kızarıklık olduğunda direkt enfeksiyon düşünülmeli.Acilen doktora gitmeli.8-Makattan kanama:

Gebelik sonrası hemoroid oluşmuşsa kanama yapabilir.Ağrılı olmasa da mutlaka doktora görünmek gerekir.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.