ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Kısa Boylu İnsanlara Müjdeli Haber (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=301927)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 10:03 AM

Kısa Boylu İnsanlara Müjdeli Haber

Ilızarov denilen yöntemle uzun boy hayal değil. Vatani görevini yapma hevesiyle gittiği muayenede "Boyun kısa" diye geri çevrilen Burdurlu Arif'i 21 santim uzatacak olan tedavi en az 150 gün sürüyor. Kemiklere kesi yapılıyor, vücut kesileri kırık kabul ediyor ve kaynıyor

Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ortopedi ve travmatoloji Klinik Şefi Dr. Rıfat Kocabaş doğru tedavi edilmezse riskleri de olan boy uzatma yöntemlerini anlattı...

* Boy uzatma nedir?
Kemik uzatmadır. Kemiği uzatırken çevresindeki damarlar, sinirler, kaslar ve tüm yumuşak dokular da uzar.

* Yöntem ne zamandan beri uygulanıyor?
Bu yöntem 1950'lerde Rus doktor Gavriil İlizarov tarafından tesadüfen keşfedildi. İlizarov'un bir hastası o dönemde kırık tedavisinde kullanılan "eksternal fiksatör" denilen ve kemikleri tellerle sabitlemeye yarayan cihazı, yanlış kullanıyor. Normalde bu kırığın kaynaması için cihazın vidalarını sıkıştırarak iki kemik ucunun birbirine yaklaştırılması gerek. Hasta vidaları sıkıştıracağına yanlışlıkla açıyor. Kemikler birbirinden uzaklaşıyor ve arasında yeni kemik dokusu oluşuyor, yani kemik uzuyor.

* Kimlere yapılıyor?
Boyu yaşına göre geri, bir bacağı kısa kalan kişilerde uzatma amacıyla kullanıyoruz. Boy kısalığında, 150 santim altındakilere yapıyoruz.

* Tedavi süresi ne?
Cihazlar kemikte 3 aydan 12 aya kadar kalıyor.
Bir santimetre kemik uzunluğu elde etmek için tedavi süresi 30 ile 40 gün arasında değişiyor. Hastanın boyu 5 santim uzayacaksa, 150 gün gerektiriyor. Boy 50 günde uzuyor. Ancak, kemiğin tam olarak iyileşmesi için 150 gün gerekiyor.

* Kaç yaşından itibaren yapılabiliyor?
Yeni uygulamalarımızda akondroplazi (cücelik) vakalarında 3 yaşında başlıyoruz. Tek taraf bacak uzatmalarını 65 yaşa kadar yapabiliyoruz.

* İki bacak uzatılacaksa, orantı sorunu olur mu?
Boy uzama oranları üzerinde çok çalışıp, planlanarak yapılıyor. Buna göre uygun tedavi programına devam edilirse böylesi sorunla karşılaşılmaz.

* Hangi teknikleri uyguluyorsunuz?
Dışardan cihaz takılıyor. Kemiğin içine çivi yerleştirerek cihazla uzatılıyor ya da bacağın içine kendiliğinden uzayabilen çivi konuyor. Bu üçüncüsü, en pahalı yöntem, güvenilirliği de sınırlı.

* En fazla kaç santim uzama elde edilebilir?
Yarım bacak için tek seferde 10-12 santim uzatılıyor. Toplam uzunluk miktarı çocukluktan itibaren tedaviye başlandığında 35 santime çıkıyor.

Arif'in hayatı değişecek
Milas Devlet Hastanesi Uzman Dr. Cemal Doğrul ise Burdurlu Arif Güzel'e yaptığı boy operasyonunu anlattı: "Arif bize geldiğinde oldukça umutsuzdu. Ameliyatı önceki gün yapıldı. Hastamız koltuk değneksiz yürümeye başladı bile. 1 hafta sonra işinin başında olabilecek. Arif Açıköğretim Fakültesi'nde okuyor ve pazarcılık yapıyor. Boyunun uzaması onun hayatını değiştirecek. Diz kapağının alt kısmına dışarıdan alet taktık. Kemiklere kesi yapıldı. Vücut bu kesileleri kırık olarak kabul edip kendi kendine kaynayacak. 10 santimetrelik uzamadan sonra diz üstünde de 10 -11 santimetrelik uzama için yeni bir operasyon yapılacak."
Necla Görgeç/Vatan

Kaynak : Bayposta.com