![]() |
Soba Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, lodosun soba zehirlenmelerini artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu belirterek, sobanın ve kombinin kurulu bulunduğu odada yatılmaması uyarısında bulundu. Küçükusta, kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi iyi havalanmayan ısınma sistemlerinin yol açtığı ölümlerin, karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığını söyledi. Küçükusta, karbonmonoksitin, renksiz, kokusuz ve irritasyona yol açmayan, akciğerlerden kolayca emilen zehirli bir gaz olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Uyku sırasında karbonmonoksit solunması öldürücüdür. karbonmonoksit, kokusu ve herhangi tahriş edici bir etkisi olmadığı için uyuyan bir insanın bu gazı soluduğunu fark etmesi mümkün değildir. Soluduğumuz havada bulunan karbonmonoksit, kanda hemoglobin ile birleşerek karboksihemoglobin meydana getirir. Karboksihemoglobin, hem dokulara oksijen taşınmasını, hem de dokuların oksijeni kullanmalarını bozar.'' karbonmonoksit zehirlenmesinin, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, görme bozuklukları, çarpıntı, göğüs, karın ağrısı gibi belirtileri olduğunu kaydeden Küçükusta, ''Dudakların kiraz kırmızısı bir renk alması en tipik bulgudur'' dedi. Küçükusta, lodoslu havalarda sobaların yatmadan söndürülmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Baş sobadan en az 2 metre uzakta bulunmalı ve odanın kapısı hafif açık tutulmalı'' dedi. Kaynak : Bayposta.com |
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.