ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Açıkta Satılan Gıdalara Dikkat (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=300344)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 02:27 PM

Açıkta Satılan Gıdalara Dikkat
 




Ankara Üniversitesi (AÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Halkman, vatandaşların tükettikleri gıdalara çok dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, ''Açıkta satılan gıdaları tüketmeyin, et ve süt ürünlerinimutlaka kapalı ambalajda alın'' uyarısında bulundu.
Halkman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında
ishal vakalarının arttığına dikkat çekerek, içilen suların kontrolünün
çok önemli olduğunu, belediyelerin içme sularını sıkı denetlemesi
gerektiğini vurguladı.
İshal veya çeşitli hastalıklardan korunmak için açıkta satılan
gıdaların tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Halkman, şu uyarılarda
bulundu:
''Çok iyi bilmediğiniz bir kebapçıda getirilen garnitürü, salatayı
kesinlikle yemeyin.
Açıkta satılan süt ve süt ürünlerini almayın. Uzun ömürlü sütlerde
katkı maddesi yok. Güvenle kullanabilirsiniz. Basit bir teknolojiyle
ürünün ömrü uzatılıyor.
Et ve süt ürünlerini mutlaka kapalı ambalajda alın.
Az pişmiş et yemek çok tehlikelidir. Etlerin pişirme süresi
yeterli olmalıdır. Az pişirilirse içinde mikrop kalabilir, çok
pişirilirse tadı bozulabilir. Pazarda çok düşük fiyata 'süt parasını kurtarmayan fiyata' peynir
satılıyor. Mutlaka bir hilesi vardır. Bu ürünleri tüketmeyin.''

''2 MİLYON LİRAYA SUCUK, KÖFTE OLMAZ''

''2 milyon liraya 1 kilogram sucuk veya köfte satıldığını''
kaydeden Halkman, ''Böyle bir şey mümkün değil. Her türlü iç organ,
yağ, ne olduğu bilinmeyen bir sürü şey kullanılabilir. Vatandaşlar 1
kilogram sucuğun, köftenin 2 milyon liraya mal edilmeyeceğini, bunu
alıp tükettiklerinde her türlü tehlikeye maruz kalabileceklerini
bilmeliler. Gıda oynamaya gelmez. Güvenilir markaların ürünleri
tüketilmeli. Onlar bize daha ucuza gelir'' diye konuştu.
Halkman, bu arada, vatandaşların, evlerindeki küflü ekmekleri
genellikle sokak sütçüsüne verdiğini, küflenme sonucu oluşan
aflatoksin maddesinin küflenmiş ekmekten süt hayvanına, buradan da
süte yansıdığını anlattı. Toksinin sütten tekrar insanlara geçtiğini
ifade eden Halkman, ''açıkta satılan süt ve süt ürünlerini almayın''
dedi.

Kaynak : Bayposta.com


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.