ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Testis Tümörlerinin Belirtileri Nedir? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=300111)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 03:05 PM

Testis Tümörlerinin Belirtileri Nedir?
 

Esas olarak seminomlar ve seminom dışı kanserler olmak üzere 2 tip testis kanseri vardır. Her ikisi de büyük oranda tedavi edilebilen, sıklıkla şifa ile sonuçlanan tümörlerdir. Meselâ, seminomlarda tüm evreler dikkate alındığında şifa oranı yüzde 90'ın üzerindedir.Risk faktörleri nelerdir?

İnmemiş testis öyküsü, testis gelişmesinde anomalilerin varlığı, ailede testis kanseri bulunması, beyaz ırka mensup olmak, hastalığın risk faktörleri arasında yer alır. Belirtileri...

- testiste ağrısız kitle ya da şişlik varlığı,
- testis hassasiyetinde değişme,
- Kasıklarda ağrı,
- Skrotumda (testislerin içinde bulunduğu torba) ani sıvı toplanması,
- Herhangi bir testiste ya da skrotumda ağrı ya da huzursuzluk.

Teşhisi nasıl konur?

Öncelikle dikkatli bir fizik muayene yapılır. Daha sonra ultrasonla testisler görüntülenir. AFP, beta-HCG ve LDH olmak üzere 3 kan tetkik uygulanır. tümör belirteci de denilen bu testler, özellikle seminom dışı tümörlerde yükselir. Tedavi öncesi testlerin mutlaka yapılması gerekir. Kesin teşhis ve tümör tipi ancak ameliyattan sonra belli olur. Evreleme için akciğer grafisi, akciğer ve karın bölgesinin bilgisayarlı tomografileri çekilir. Vakaya göre lenf damar görüntülemesi (lenfanjiyografi) ve PET incelemesi gündeme gelebilir.

Tedavi...

Öncelikle ürolog tarafından "radikal inguinal orşiektomi" ameliyatı ile kasıktan girilerek kitlenin bulunduğu testis, kordonu ile birlikte çıkartılır. Kesinlikle skrotum dediğimiz torba üzerinden kesi ya da biyopsi önerilmez. Çünkü, tümörün yayılmasına ve tekrarlamalara yol açabilir. Daha sonra kanserin tipine ve evresine göre ek tedaviye karar verilir. Seminomlar radyoterapiye duyarlı tümörlerdir, ameliyat sonrası karın bölgesine koruyucu radyoterapi uygulanabilir.

Seminom dışı tümörler ise daha hızlı seyirli olduklarından erken evrelerden itibaren, 3 veya 4 kür koruyucu kemoterapi yapılır. Nükseden tümörlerde bazı merkezlerde yüksek doz kemoterapi ile birlikte periferik kök hücre nakli başarıyla uygulanmaktadır. Tüm tedaviler bittikten sonra düzenli aralıklarla yakın takip çok önemlidir. İleride çocuk sahibi olmak isteyen hastalara, tedavi sonrası kısırlık olabileceği için, tüm tedavilerden önce sperm örneği alınarak saklanması (sperm bankası) tavsiye edilir. Prof. Dr. N. Faruk Aykan (Bugün)

Kaynak : Bayposta.com


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.