ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Türkiye’Deki Kadınların Yarısı İdrar Kaçırma Problemi Yaşıyor (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=297731)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 02:26 PM

Türkiye’Deki Kadınların Yarısı İdrar Kaçırma Problemi Yaşıyor
 

İdrar kaçırma bu durumla karşılaşan kadınların hayatını ciddi bir şekilde etkilemesine karşın çok az bir kısmı hekime tedavi için başvuruyor. Büyük kısmı (% 80) idrar kaçırmayı yaşlanma ve doğumun doğal bir sonucu olarak görüyor. Bu çalışmalar göstermiştir ki ülkemizde kadın nüfusunun % 8- 10'unda ( 3-3.5 milyon) ciddi tedavi edilmesi geren idrar kaçırma mevcuttur. İdrar kaçıran hasta sürekli ped veya bez kullanmakta, kendini evi ile sınırlamakta, kaçırma ve koku nedeniyle sosyal

ilişkilerini sınırlamaktadır. Bu durum bazen ciddi psikolojik sorunlara yol açmaktadır.



İdrar kaçırmanın iki önemli nedeni vardır. Birinci neden pelvis tabanının ve idrar torbasının destek dokusunun zayıflamasına bağlı olarak oluşan idrar kaçırmadır. Bu tip idrar kaçırmada, hasta öksürüp aksırdığı, zorlandığı zaman istem dışı idrar kaçırmaktadır. Bu durum genellikle çok sayıda doğum yapma, iri bebek doğurma, evde kendi kendine doğum yapma, zor doğum yapma, müdahaleli doğum yapma ya da eğitimli olmayan kişiler tarafından doğurtulma ile ilişkilidir. Ayrıca ileri yaş, menopoz, uzun süren kabızlık, şişmanlık, astım, bronşit gibi akciğer hastalıklarına bağlı olarak da sık görülür. ülkemizde doğum sayısının fazla olması nedeniyle istem dışı idrar kaçırmanın üçte ikisini bu tip idrar kaçırma oluşturmaktadır ve sıklıkla doğurganlık çağındaki genç kadınlarda rastlanmaktadır. Günümüzde bu tip idrar kaçırma tedavisinde hastanede yatmayı gerektirmeyen, lokal anestezi ile 15 dakikada uygulanabilen ve başarı oranları % 90'ın üzerinde olan ameliyatlarla gerçekleştirilmektedir.



İkincisi neden ise idrar torbası idrarla dolarken nedeni bilinmeyen bir şekilde idrar torbası kasının kasılmasına bağlı olarak oluşan istem dışı idrar kaçırmadır. Bu tip idrar kaçırma, sıklıkla suyla ilgili işlerde ani idrar yapma hissinin oluşması ve tuvalete yetişememe (sıkışma) tarzındadır. Bazı hastalarda birinci ve ikinci neden birlikte görülebilir. Bu tip idrar kaçırmada ameliyat dışı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.



İdrar kaçırma ciddi bir sağlık sorunudur ve mutlaka tedavi edilmelidir. çağdaş tıp idrar kaçıran hastaların durumlarına göre çeşitli tedavi seçenekleri sunmaktadır. Ameliyat dışı tedavi yöntemleri İlaç, egzersiz, botoks, elektrik stimülasyonu ve manyetik sandalyedir. Manyetik sandalye uygulama kolaylığı, hasta kabul edilebilirliği ve etkili olması nedeniyle diğer ameliyat dışı tedavilerin önüne geçmiştir.



Yeni bir yöntem: Manyetik sandalye tedavisi



Ekstrakorporal manyetik innervasyon (ExMI) adı verilen manyetik dalgalarla tedavide pelvis taban kasları ve sinirleri aralıklı olarak manyetik dalgalarla uyarılmaktadır. Kaslar her manyetik dalgada kasılır ve sonrasında gevşer. Hasta tedavi süresince pelvis kaslarının kasılıp gevşediğini hisseder. Bu uyarı idrarı ve büyük abdesti tutmaya yarayan kasların (sfinkter) fonksiyonlarını artırır ve pelvik taban kaslarını güçlendirir. Diğer ameliyat dışı tedavi yöntemlerinde olduğu gibi ****** ya da makata herhangi bir alet uygulanmaz. Hasta bir sandalyede 20–30 dakika süreyle elbiseleri ile oturur. İdrar kaçırmaya, gaz ve büyük abdest kaçırma da eşlik ediyorsa bu şikâyetlerde tedavi sonrasında düzelmektedir.



Uygulama haftada 2 kez 8–10 hafta süreyle yapılmaktadır. Görevli hemşire tarafından doktorun öngördüğü şekilde uygulanır. Literatürde başarı oranları oldukça yüksektir (%60–80). En önemli avantajı diğer yöntemlerde olduğu gibi hastanın ******sına ve makatına herhangi bir alet uygulanmamasıdır. Her tip idrar kaçırmada etkilidir.



Tedavide düşük ve yüksek frekanslı dalgalar kullanılmaktadır. Hasta sandalyede oturduğu süre içinde ilgili bölgede hafif bir titreşim ya da dalgaların çarpma hissini duyabilir, hatta pelvik kasların kasıldığını hissedebilir. Tedavi sırasında ve sonrasında ağrı duymaz. Tedavi biçimi hastanın şikâyetlerine göre mutlaka hekim tarafından düzenlenmelidir. Manyetik tedavinin hekim tarafından öğretilen hastanın kendi kendine uyguladığı pelvik taban egzersizleriyle desteklenmesi tedavideki başarıyı artırır.



İdrar kaçırması olan hastanın tedavi seçimi şikayetlerinin ağırlığına bağlı olarak yapılmaktadır. Hastanın şikayetleri hafifse ya da sıkışma tarzında idrar kaçırma varsa ameliyat dışı yöntemler ile tedavi edilir ve hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Eğer hastanın şikayetleri ciddiyse, ped kullanıyor ve idrar kaçırma sosyal hayatını etkiliyorsa seçilecek tedavi yöntemi ameliyattır. Günümüzde lokal anestezi kullanarak küçük bir kesi ile 10-15 dakika süren ameliyatlar yapılmaktadır. Bu ameliyatlarda hasta aynı gün taburcu edilmektedir ve uzun dönem başarı oranları % 95'in üzerindedir.



Kaynak:Prof.Dr.Fuat Demirci

Hisar Intercontinental Hospitalürojinekoloji merkezi




Kaynak: saglicaklakal.com


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.