ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Bebek & Çocuk (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=412)
-   -   Otizm Gerçeği İle Nasıl Karşılaştık Ve Tohum Otizm Vakfı Nasıl Kuruldu? (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=296396)

Prof. Dr. Sinsi 07-25-2012 09:24 AM

Otizm Gerçeği İle Nasıl Karşılaştık Ve Tohum Otizm Vakfı Nasıl Kuruldu?
 

Otizm Gerçeği ile Nasıl Karşılaştık ve Tohum Otizm Vakfı Nasıl Kuruldu?
Otizm kelimesini seneler evvel ilk defa, Dustin Hoffman ın oynadığı Rainman filminde duymuştum. O zamanlar bu kelimenin hayatımın bir parçası olacağını ise asla bilemez, tahmin bile edemezdim.



İkizlerimden biri aslında doğduğu andan itibaren farklıydı. Çok az uyuyan, çok ağlayan, gülümsemeyen, kucağıma geldiğinde bana anne olduğumu hissettirmeyen bir çocuktu. 6 ıncı aya kadar bakıcı ile beraber baktık. Daha sonra işe başladım. Ancak annem her gün bize geliyordu ve ikizlerin bakımını bakıcı ile birlikte yapıyordu.



1,5 yaşına doğru, herhalde bu çocuk geç konuşacak, neden acaba diğer çocuklarla oynamıyor veya neden çok ağlıyor gibi soruları daha sık sormaya başladım. Çocuk doktorumuz, bazı çocukların özellikle de ikizlerden birinin geç konuşabileceğini ve biraz beklememiz gerektiğini, çok fazla evhamlı davranmamak gerektiğini söylemişti. Ancak bu benim için yeterli olmadı ve bir psikoloğa danıştım. O bize pek bir açıklama yapmadan bir psikiyatra yönlendirdi. Psikiyatr ise oğlumuzda gelişim geriliği olabileceğini söyleyip onunla daha fazla ilgilenmemizi, daha çok oyun oynamamızı söyleyerek bizi bir eğitimciye yönlendirdi.



Oğlum 2.5 yaşına kadar haftada bir saat eğitim aldı ve biz de bu arada onunla daha fazla ilgilenmeye başladık. Ancak onunla oyun oynamaya çalışırken ikizin araya girmesi, ilgiyi kendine çekmesi beni aşırı derecede sinirlendiriyordu. Adeta Cem in oyun oynamada ve diğer etkinliklerdeki başarısızlığının sebebi olarak diğer oğlumun ona gerekli fırsat ve zamanı tanımaması olarak düşünüp Can a müthiş kızgınlık duyuyordum. Oğluma gerekli ilgiyi gösterirsem konuşmaya başlar, konuşunca da bir şey kalmaz diye düşünüyordum.



İki buçuk yaşında aralarındaki fark iyice açıldı. Herhalde yolunda olmayan bir şeyler var demeye başladım. Dünyada yapılan eğitimler bizimkinden farklı mı; başka ne yapabilirim düşüncesiyle A.B.D de gelişim geriliği gösteren çocukların ailelerine 3 haftalık eğitim veren bir merkeze gittim. Bu merkez hayatımda üç anlamda dönüm noktası oldu. Biricisi oğlumun otistik olduğu ve bunun derecesi bize net olarak söylendi. İkincisi eğitimin bizde olduğundan daha farklı ve daha uzun saatler olması gerektiğini anladım. Üçüncüsü ise bu eğitimi alan ve almamış büyük otistik çocukları görme ve karşılaştırma şansım oldu. Bu benim için şoke ediciydi. Zira ne kadar eğitim alırsa alsınlar normal insanlardan çok farklı olacağı gerçeğiyle orada yüzleştim. Öte yandan bu pahalı ve zor eğitimden vazgeçersem ne kadar vahşi ve baş edilmesi zor bir yetişkine sahip olacağımı gördüm. Böylece bir yandan eğitime yani tek tedavi şekline dört elle sarılırken diğer yandan yurt dışındaki imkanlara sahip bir eğitim merkezi hayalimi herkese anlatmaya başladım.



Tohum Otizm Vakfı kurucusu ve bildiğiniz gibi başkanı değerli Mine Narin aynı zamanda üniversiteden arkadaşımdır. Sevgili arkadaşım Amerika dan döndükten sonra bana kulak verdi. Kendisinin de Amerika da tesadüf sonucu izlediği uğraş terapisi ve eğitimini Türkiye ye kazandırma planları vardı. Önce bu terapinin ülkemize kazandırılmasının faydalarını tartışmak üzere ilgili psikiyatr, çocuk doktorları, aile ve çocuk danışmanlık merkezi yöneticileri, eğitim uzmanları, konuşma terapistleri ve özürlü çocuk sahibi arkadaşlarla beyin fırtınası toplantıları yapıldı. Bu toplantılar sonucunda otistik çocukların eğitiminde sadece uğraşı terapisinin yeterli olmayacağı ve diğer eğitim alanlarında da çok önemli boşluklar olduğu fark edildi. İngiltere, A.B.D. ve İsrail deki önemli eğitim merkezleri ve vakıflar ziyaret edildi. 2001 yılında proje olarak başlayan çalışmalarımız 2003 te değerli kurucularımız sayesinde vakıf haline geldi. Kurucularımız arasında benden başka çocuğunda gelişim problemi olan bir kurucumuz daha var. Bunun dışındaki kurucularımız kendi alanlarında başarılı işverenler ve profesyoneller olup otizm konusuna duyarlılıklarından ve Türkiye de bu eğitimin çok eksik olduğunu görmelerinden dolayı maddi ve manevi destek vermişlerdir.



Tohum Otizm Vakfı nın kurulmasında emeği geçmiş, maddi ve manevi destek vermiş herkese müteşekkiriz.



Aylin Sezgin

Tohum Otizm Vakfı

Kurucu ve Bşk.Yard.

Kaynak: Bebek


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.